Društvo

Prodajna izložba učenika škole „Carica Jelena“ u Oficirskom domu

Izložba likovnih radova učenika škole za osnovno i srednje obrazovanje “Carica Jelena“ otvorena je sinoć u Oficirskom domu.

Izložba je prodajnog karaktera, a čini je 15 učeničkih radova rađenih u tehnici akril na platnu.

Radovi su nastali na likovnoj radionici nastavnika i akademskog slikara Vladice Ristića.

Ponosni smo na naše đake. Možda imaju izvesne smetnje u razvoju, ali i te kako imaju talenta. Iako rizikujem da mi se umetnici naljute, moram da kažem da je ovo najčistiji oblik umetnosti, zato što učenici nisu pod opterećenjem i nemaju taj filter žanra, pravca, izama i teret kritike. Ono što je na tim platnima je potpuno njihov trud i njihova ekspresija i kreativnost, a ima svega, i kubizma, i realizma i ekspresionizma“, rekao je na otvaranju izložbe Miša Ljubenović direktor škole “Carica Jelena”.

Svi izloženi radovi su na prodaju, a uplata se vrši putem žiro računa škole. 

Početna cena po slici iznosi četiri hiljade dinara, a sav prihod biće iskorišćen za nabavku slikarskog materijala za školske likovne radionice koje će se tokom godine održavati u školi.

Izložba je deo projekta “Mladi”, koju treću godinu organizujemo u saradnji sa školom “Carica Jelena” i Sekretarijatom za kulturu i informisanje grada Niša. Smatram da radimo korisnu stvar, jer aktiviramo skrivene talente učenika, a možda među njima otkrijemo neko novo veliko ime u svetu slikarstva. Uz to uradili smo nekoliko murala monumentalnih dimenzija. Jedan od njih je mural Carice Jelene, čije ime škola nosi od septembra prošle godine i koji ćemo uskoro promovisati javnosti”, rekla je Dušica Spasić iz Niške Art Fondacije.

Izložba traje do petka 22. marta, a prostor Oficirskog doma otvoren je svakog dana od 10 do 20 časova.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“, koju pohađaju deca sa posebnim potrebama, nalazi u namenski sagrađenom objektu u koji se uselila 1972. godine, površine 2.500 metara kvadratnih. Trenutno nastavu u ovoj školi pohađa 140 učenika, 78 u osnovnom i 62 učenika u srednjem obrazovanju. Teritorijalno, škola obuhvata teritoriju od Bujanovca do Jagodine i od Raške do Negotina, zbog čega ima status ustanove od regionalng značaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com