ZdravljeZdravlje i zdrav život

Procvale kajsije, a da li znate odakle su došle?

Mnogo dvorišta u Nišu  i okolini koja imaju drvo kasije, obradovalo je ovo cvetanje koje je pravspada u najomiljenije voće u našoj zemlji. A evo i zašto treba jesti kasjiju.

Kajsije potiču iz Kine. Sezona im je veoma kratka, ali na svu sreću, nutritivnu vrednost ne gube i kada su u sušenom obliku. Nutritivna vrednost kajsija se ogleda u sledećem:

 

Vitamin A i beta karoten iz kajsije jačaju optički nerv, sprečavaju makularnu degeneraciju i nastanak drugih bolesti oka koji rezultiraju celokupnim ili parcijalnim gubitkom vida.

Kajsije su bogate antioksidantima i pomažu eliminaciju slobodnih radikala i štetnih materija. Na taj način pojačavaju imunitet.

Kajsije sadrže mnogo rastvorljivih biljnih vlakana. Ovo potpomaže digestivnu funkciju, a sprečava stvaranje zatvora i drugih digestivnih problema.

Kalijum iz kajsija održava balans elektrolita u telu, reguliše nivo krvnog pritiska i smanjuje rizik od dobijanja srčanog udara.

Kajsije sadrže oblik gvožđa koji se sporo i postepeno apsorbuje u organizmu što je efektnije u borbi protiv anemije.

Bogat sadržaj antioksidanata u kajsijama pomaže u prevenciji stvaranja novih kancerogenih ćelija u telu.

hellomagazin

Antioksidanti iz kajsija  čine da koža izgleda mladoliko i zdravo te odlažu starenje lica.

Biljna vlakna, niska kalorijska vrednost i raznovrsni minerali prave kajsiju idealnom užinom dece i onih koji se bore protiv gojaznosti.

Kalcijum i kalijum iz kajsija potpomažu jačinu i zdravlje kostiju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com