Hronika

Pročitana zamolnica za izručenje ukrajinskog obaveštajca Andrija Naumova

U Višem sudu u Nišu pročitana je zamolnica Ukrajine kojom se traži izručenje njenog bivšeg obaveštajca Andrija Naumova. Po ovoj zamolnici, Naumov je osumnjičen za više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja i pronevera, dok se veleizdaja za sada ne pominje. Naumov je na čitanju zamolnice ponovio da izručenje Ukrajini za njega znači smrtnu kaznu, u Srbiji je u pritvoru od juna meseca, a krivično delo za koje je osumnjičen je – pranje novca. Sednica će biti nastavljena 3. novembra.

Bivši ukrajinski obaveštajac, Andrij Naumov je u sudnicu došao iz pritvora u pratnji policije.  Sednica na kojoj je pročitana zamolnica Ukrajine bila je zatvorena za medije odlukom sudije, koja se pozvala na Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

“Radi se o složenoj zamolnici u kojoj se Naumov sumnjiči za više krivičnih dela tako da je potrebno da se mi, kao odbrana, upoznamo sa dokazima i činjenicama da bi se Andrij Naumov izjasnio o tome”, rekla je advokat Tanja Savić.

” Ne znamo ni ko je sačinio ovu zamolnicu, a nije ni sastavljena kako je propisano zakonom, ne znamo ni od koga je poslata, rečeno je da je tužilastvo. Ne znamo da li se na njoj uopšte može primeniti Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći i da li ona može biti akt na osnovu koga se može neko izručiti”, rekao je advokat Milan Petrović.

Ranije je bivši ukrajinski obavešatajc, koji je u službi bio od 2019. do 2021. godine, izjavio da bi mu izručenje Ukrajini značilo smrtnu presudu. Danas je u Višem sudu u Nišu to i ponovio, budući da je 3. decembra 2020. godine na njega pokušan atentat, a izvršilac uhapšen i osuđen, a nalogodavci nisu gonjeni.

Sva krivična dela za koja se sumnjiči i za koje je Ukrajina poslala zamolnicu su iz 2018. i 2019. godine kada je Naumov imao radno mesto u nuklearoj centrali Černobilj.

Andrij Naumov je po rečima advokata Petrovića, Ukrajinu napustio 23. februara ove godine, neposredno pred početak rata, a porodicu je preselio u Tursku. Nakon odlaska iz Ukrajine, boravio je u Nemačkoj, a zatim se priključio porodici u Turskoj. Naumov je 1982. godište, bio je brigadni general u obaveptajnoj službi, ali mu je čin skinut 2021. godine, kada je i prestao njegov rad u službi.

Osumnjičeni je uhapšen na graničnom prelazu Preševo kada je početkom juna  u Srbiju hteo da unese 600.000 evra i 125.000 dolara, kao i dva smaragda čija je vrednost procenjena na 6500 evra. Sa njim je tada u kolima bio i nemački državljanin ruskog porekla, koji se sumnjiči kao pomagač u pranju novca. U njegovom pravnom timu za odbranu od pre mesec dana nalazi se i fukcioner SNS, advokat Vladimir Đukanović.

 

Foto: Srbija vesti / OS

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com