Društvo

Proba “male mature” 12. i 13. aprila

Učenici osmog razreda osnovnih škola se ubrzano pripremaju za probni završni ispit koji će biti organizovan za dve nedelje, 12. i 13.aprila. Na probnom završnom ispitu osmaci će rešavati testove iz matematike, srpskog jezika kao i kombinovani test sa pitanjima iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

Prvog dana probnog završnog ispita učenici će rešavati zadatke iz matematike, dok će drugog dana raditi zadatke im maternjeg jezika, odnosno zadatke kombinovanog testa.

Škole će testove za probni završni ispit preuzeti sa portala Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Svaka škola imaće svoj pin kod.

Direktori niških osnovnih škola kažu da je probno testiranje učenika proteklih godina dalo dobre rezultate za same đake koji na ovaj način razbijaju tremu, privikavaju se na prostor u kome će raditi završni ispit, ali i proveravaju svoje znanje stečeno do sada.

“Ovi testovi pokažu svakom učeniku koje su njegove “slabe tačke”, tako da do završnog ispita u junu mogu sa svojim predmetnim nastavicima više da se posvete obim oblaszima iz kojih su pokazali slabije znanje”, kaže Milena Kostić, direktor OŠ “Vožd Karažorđe” i dodaje da su u ovoj školi nastavnici već počeli da rade sa učenicima za završni ispit.

“Znanje se usavršava i proverava i u okviru redovnih časova, ali su organizovani i dodatni časovi gde učenici detaljnije sa nastavnicima mogu da rade na pojedinim problemima”, dodaje Kostić.

Probni završni ispit je simulacija pravog ispita. To znači da u školama moraju da se prođu svi oni koraci kao i na pravoj maloj maturi. Đaci moraju da donesu đačku knjižicu, testovi ne mogu da se popunjavaju grafitnom olovkom, a probni završni ispit organizuje se u fiskulturnoj sali, kao na maloj maturi.

Završni ispit za učenike osmog razreda biće organizovan 17,18. i 19. juna. Učenici na završnom ispitu mogu da osvije najviše 100 poena, 60 iz osnovne škole i 40 na ispitu. Dodatne bodove mogu da imaju ako su na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima osvojili jedno od prva tri mesta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com