Obrazovanje

Priznanje opštine Palilula “olimpijcima” Gimnazije “Svetozar Marković”

Učenici Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu korona nije omela da na međunarodnim takmičenjima pokažu šta znaju i svojoj školi, opštini i Gradu Nišu donesu još nekoliko srebrnih i bronzanih medalja. Tim povodom za njih je GO Palilula organizovala prijem na kome su se mladi olimpijci sreli i razgovarali sa Bratislavom Vučkovićem, predsednikom ove opštine. Prijemu je prisustvovao i diraktor Gimnazije “Svetozar Marković” Marijan Mišić.

Ovim povodom, predsednik opštine je uručio priznanja i zahvalnice učenicima Gimnazije, Aleksi Đorđeviću osvajaču srebrne medalje na Balkanskoj olimpijadi iz fizike, Momčilu Tošiću maturantu Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ osvajaču srebrne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike čiji je domaćin ove godine bila Estonijan i Jovanu Arizanoviću, osvajaču bronzane medalje na Balkanijadi iz matematike.

Ove godine, usled pandemije COVID-19, Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike je otkazana ali kako bi đaci koji su prošli nacionalne selekcije ipak učestvovali na takmičenju svetskog ranga, međunarodni savet IOAA je odlučio da organizuje onlajn takmičenje GeCAA.

Na Olimpijadi je učestvovalo 279 učenika iz 38 zemalja. Učenici Gimnazije su na Olimpijadi iz astrofizike i astronomije već postizali značajne uspehe a javnost još pamti medalje koje su sa ovog takmičenja donosili braća Bogdan i Novak Stanojević. Međunarodna takmičenja nagrađenim učenicima puno znače. To je nagrada za uložen trud i rad i motivacija da i dalje nastave i podstaknu mlađe drugove. Sudeći po sadašnjim uspesima đaka ove gimnazije nekadašnji „olimpijci“, nosioci medalja, dobili su svoje naslednike.

Direktor Gimnazije Marijan Mišić je istako da su u školi odavno prestali da broje medalje svojih učenika sa mešunarodnih takmičenja, ali je sa novim medaljama koje su sada doneli učenici taj broj je daleko iznad sto što je, svakako, vredno svake pažanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com