Ekonomija

Privrednici iz Niša na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru

Na međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, koji će biti sutra otvoren, izlagaće 26 kompanija iz Srbije.

Sajam traje do 20 aprila, a nastup srpskih kompanija Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Izlagači iz Srbije zapošljavaju više od 5.600 radnika, a u prethodnoj godini ukupno su izvezli robu i usluge u vrednosti većoj od 160 miliona evra.

Od niških kompanija u Mostaru će se predstaviti Resor i Zadruga 100 žena.

Er Srbija je posle 33 godine obnovila direktnu liniju između Beograda i Mostara, koja će saobraćati tri puta nedeljno, počevši od danas.

Mostarski sajam privrede je po broju izlagača i posetilaca, najznačajnija i najveća sajamska izložba u Bosni i Hercegovini. Na tom sajmu tradicionalno se predstavljaju proizvodi iz metalske, građevinske, poljoprivredne i prehrambene, automobilske i drugih industrija, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma.

U okviru 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru biće održani Međunarodni poslovni susreti 17. i 18. aprila na kojima uz podršku PКS i Evropske mreže preduzetništva (EEN) učestvuju privrednici iz Srbije.

Tokom trajanja sajma biće i podsajamska manifestacija – Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.

U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine vredela je 2,99 milijardi evra. Izvoz robe iz Srbije dostigao je 1,96 milijardi evra, dok je suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra.

Najvažniji proizvodi koje je Srbija izvozila na tržište BiH bili su mineralna goriva, alkoholna i bezalkoholna pića, mašine i uređaji, plastika i proizvodi od plastike, delovi za drumska vozila, gvožđe i čelik, žitarice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com