Društvo

Privodi se kraju određivanje trase auto-puta Niš-Merdare

Građani Kuršumlje, Prokuplja, Merošine ali i svi ostali zainteresovani imaće sutra priliku da kažu svoje mišljenje i sugestije u vezi trase novog auto-puta Niš-Merdare, na deonici od Pločnika do Merdara, rekao je direktor Zavoda za urbanizam Niš Miroljub Stanković.

Prema Stankovićevim rečima građani, predstavnici opština i opštinskih ustanova moći će da obrazlože svoje primedbe na sednici Republičke komisije za planove koja je zakazana za sutra u 12 časova u Kuršumliji.

Stanković je istakao da je trasa odredjena prostornim planom koji su uradili niški Zavod za urbanizam i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, a koji je u minulom periodu prošao proceduru javnog uvida.

„Nakon sutrašnjeg sastanka uslediće eventualne korekcije plana, a realno je očekivati da ga Vlada Srbije usvoji tokom marta. Usvajanje plana je uslov za za izradu projektne dokumentacije i imovinsku pripremu zemljišta“, rekao je Stanković.

On je kazao da se na osnovu prostornog plana koji je Zavod za urbanizam uradio prošle godine uveliko radi imovinska priprema zemljišta i projektuje trasa auto-puta od Niša do Pločnika, tako da će radovi moći da krenu ove godine.

Dužina auto-puta Niš-Merdare je 77 kilometara, a kupna dužina budućeg auto-puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, koji će omogućiti spajanje centralne Srbije i Koridora 10 sa lukom Drač, je 384 kilometra.

Ministarstvo građevinarstva saopštilo je nedavno da je Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) dodelio je Srbiji ukupno 44,4 miliona evra bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u saobraćaju, a najveći deo novca odnosi se na investicioni grant za izgradnju prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, za koju je izdvojeno 40,6 miliona evra.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close