Ekonomija

Privodi se kraju javna rasprava o nacrtu Plana razvoja grada

Gradjani Niša, javna preduzeća i ustanove, udruženja i organizacije civilnog društva, predloge i primedbe na nacrt Plana razvoja grada Niša za period od 2021. do 2027. mogu da dostave do danas, 17. decembra, do 10 časova na mejl Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (kler@gu.ni.rs).

U saopštenju o sprovodjenju javne rasprave o nacrtu Plana, objavljenom na sajtu grada Niša, navedeno je da se javna rasprava realizuje od 14. decembra putem interneta, u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

U saopštenju se takodje navodi da će prispele predloge, primedbe i sugestije razmotriti Centar za poslovnu i inovacionu podršku, koji će uraditi izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi i dostaviti ga Gradskom veću zajedno sa konačnim nacrtom Plana.

U nacrtu plana objavljenom na gradskom sajtu navodi se da ključni razvojni pravci grada Niša od 2021. do 2027. godine – ekonomski razvoj, teritorijalni razvoj i zaštita životne sredine, društveni razvoj i upravljanje.

Kao ključnim za ekonomski razvoj navodi se, izmedju ostalih, privlačenje investicija sa ciljem poboljšanja privredne strukture, podrška preduzetništvu u tercijarnom sektoru, poboljšanje kvaliteta radne snage i jačanje veza izmedju preduzeća i univerziteta.

Ključnim za teritorijalni razvoj i zaštitu životnu sredinu, smatra se, izmedju ostalog sanacija gradske deponije, sanacija i rekonstrukcija niškog vodovodnog sistema, uspostavljanje i razvoj sistema za kanalisanje, prikupljanje i tretman atmosferskih voda kao i prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja gasne elektrane i razvoj sitema gasifikacije i toplifikacije, unapredjenje energetske efikasnosti u objektima javnog sektora, individulanog i kolektivnog stanovanja, i proširenje i razvoj javnih zelenih i rekreativnih površina.

Nacrtom plana predvidjeno je za ekonomski razvoj izdvajanje dva do četiri odsto gradskog budžeta, 10 do 20 odsto budžeta biće izdvajano za teritorijalni razvoj i zaštitu životne sredine, dva do pet odsto za društveni razvoj i 0,05 do 0,1 odsto za upravljanje.

Nacrtom je takodje predvidjeno formiranje posebne jedinice lokalne uprave zadužene za implementaciju Plana razvoja.

Kako je navedeno u nacrtu Plana, analizom bezmalo 600 upitnika koje su popunili gradjani Niša, ustavnovljeno je da gradjani priželjkuju da se Niš razvija u zeleni grad, bez zagadjenja, sa dosta zelenila.

Inovacije, visoko tehnološki razvoj i razvoj preduzetništva su prioritetne sfere u kojima Nišlije žele da vide napredak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com