Društvo

Privatni vrtići u Nišu skuplji za 3.000 dinara, cena u državnim nepromenjena

Boravak dece u privatnim vrtićima u Nišu poskupeo je proteklih dana za 3.000 dinara, pa će roditelji koji plaćaju punu cenu plaćati preko 20.000 dinara mesečno, uglavnom 23.000 dinara.

Roditelji zbog poskupljenja negoduju na društvenim mrežama, a u pojedinim privatnim vrtićima su i potpisivali peticiju kojom su zatražili povećanje iznosa subvencija iz budžeta grada.

Veliki broj građana u Nišu ukazuje i na problem odobravanja subvencija deci čiji su otac ili majka zaposleni po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Prema rečima roditelja, ukoliko je jedan od roditelja zaposlen na osnovu takvog ugovora, deca nemaju pravo na subvencije u privatnim vrtićima, a imaju ih u državnim, bez obzira što postoji lista čekanja i nema dovoljno mesta za svu decu u državnim obdaništima.

U Predškolskoj ustanovi “Pčelica” kazali su da boravak dece u vrtićima te predškolske ustanove nije poskupeo i da roditelji za celodnevni boravak dece plaćaju i dalje 4.028 dinara, odnosno 20 odsto od pune cene. Pomenuti iznos se umanjuje kada je dete opravdano odsutno ili ukoliko su roditelji slabijeg imovnog stanja.

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Južne Srbije – Niš kazali su da iznos subvencija koje grad odobrava roditeljima za boravak dece u obdaništima, koji ostvaruju ovo pravo, iznosi 14.298,00 dinara, pod uslovom da je dete boravilo u vrtiću svih radnih dana. Za svako odsustvo umanjuje se za 50% od cene po danu.

Kao razlog poskupljenja navode porast troškova poslovanja – cene grejanja, hrane, sredstava za higijenu, poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

“Zbog znatnog porasta troškova poslovanja ( cene grejanja, hrane, sredstava za higijenu, poreza i doprinosa na zarade zaposlenih) na sastanku Udruženja doneta je odluka da Privatne predškolske ustanove povećaju cenu boravka za 3000,00 dinara, što je 15% dosadašnje cene”, kazala je Gorica Trkulja, ispred Udruženja privatnih predškolskih ustanova Južne Srbije sa sedištem u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com