Društvo

Prirodne katastrofe novi master program na Gradjevinsko-arhitektonskom fakultetu

Gradjevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu dobio je od Komisije za akreditaciju Nacionalnog tela Republike Srbije odluku o akreditaciji studijskog programa „Inženjerski menadžment rizika od prirodnih katastrofa“ i započeo upis studenata na ovom novom master akademskom programu.

Profesor Gradjevinsko-arhitektonskog fakulteta dr Milan Gocić izjavio je da fakultet upisuje na novom programu 16 studenata iz oblasti tehnološko-tehničkog usmerenja.

Gocić je istakao da su to budžetska mesta, a akademska titula biće master inženjer menadžmenta.

„Inženjeri ovog usmerenja moći će da se zapošljavaju u sektoru za planiranje mera zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih katastrofa, Republičkom hidrometerološkom zavodu, organima javne uprave (opštinski, regionalni, nacionalni nivo), Zavodu za urbanizam, Direkciji za izgradnju, obrazovno-istraživačkim institucijama i u ostalim institucijama i privrednim subjektima koji bave problematikom praćenja, prevencijom i zaštitom od prirodnih katastrofa kao što je Sektor za vanredne situacije“, izjavio je Gocić.

On je rekao da master studentski program „Inženjerski menadžment rizika od prirodnih katastrofa“ traje godinu dana, odnosno dva semestra i nosi 60 ESPB bodova.

„Studenti stiču znanja i veštine u oblasti projektovanja i u oblasti zaštite od katastrofalnih dogadjaja koji nas sve češće pogadjaju i koji će nas na žalost u budućnosti sve češće pratiti. Oni će steći znanje za izradu elaborata o zonama opasnosti za izradu planova zaštite od poplava, planova evakuacije i sanacije, procenu rizika ugroženosti od prirodnih nepogada i katastrofalnih dogadjaja“, izjavio je Gocić.

Prema njegovim rečima Gradjevinsko-arhitektonski fakultet odlučio se za uvodjenje pomenutog novog studijskog programa nakon analize onoga što je trenutno aktuelno u svetu u vezi sa klimatskim promenama

„Na žalost ljudi su dosta ugroženi pojavama kao što su jaki vetrovi, povišena temperatura na zemlji i topljenje lednika. Sve te pojave dovešće do većih potresa, erozija, poplava, suša. Trebalo bi da osmislimo preventivne mere, a i da vidimo kako da reagujemo kada se to desi kod nas.. Analizom smo ustanovili da nam nedostaju stručnjaci koji će se baviti tim poslovima, otuda i novi studijski program“, izjavio je Gocić.

On je kazao da nas i dokumenta na nivou Evropske unije upućuju na edukaciju stanovništva i kadrova na univerzitetu za poslove prevencije i postupanja u slučaju prirodnih katastrofa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com