Društvo

Pripreme za proslavu mature u jeku, slavlja ponovo u restoranima

Pripreme učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola za proslavu mature u punom su jeku o čemu svedoči i mnogo više kupaca u prodavnicama garderobe u podzemnom prolazu i tržnim centrima, u odnosu na protekle dve godine kada maturskih večeri nije bilo zbog epidemije korona virusa.

Kupuju se haljine, odela, cipele i sve ostalo što je potrebno da bi mali i veliki maturanti zablistali na proslavi mature. Izdaci za opremanje maturanata jesu veliki, ali roditelji ističu da se radi o lepoj uspomeni koju, na žalost, prethodne dve generacije nisu imale zbog epidemije.

Procene roditelja su da je za proslavu u restoranu i opremanje maturanata, bilo da se radi o osnovnoj ili srednjoj školi, potrebno najmanje 200 evra. Proslavu maturske večeri restorani u Nišu naplaćuju između 3.000 i 3.500 dinara, a na taj iznos treba dodati i fotografisanje i snimanje po želji učenika, što u proseku košta oko 1.000 dinara.

Kupovina haljine ili šiće haljine najveći je izdatak u opremanju maturantkinja, ali i najteži. U prodavnicama u gradu teško je naći kratku haljinu koja košta manje od 5.000 dinara, a neka najniža cena za dužu haljinu je 9.000 dinara, dok cene haljina poznatijih kreatora ili poznatijih robnih marki premašuju 30.000 dinara. Svečanije sandale ili cipele koštaju u proseku 3.000 dinara, a isto toliko para je potrebno za kupovinu torbice koja idu uz obuću. Većina maturantkinja odavno je već rezervisala termine za šminkanje, friziranje i manikir, a sve to, troškove pripreme za maturu povećava za oko 5.000 dinara.

Pripreme dečaka za proslavu mature, nakon kupovine garderobe, daleko su jednostavnije, a i jeftinije. Kupovina odela je najveći izdatak i može da košta i i više od 30.000 dinara, zbog čega se maturanti, naročito oni koji završavaju osnovnu školu češće opredeljuju za komibinaciju pantalona, sakoa i košulje, što taj trošak otprilike prepolovi. Iako prilično skupe, maturske ekskurzije i ove godine nisu organizovane, na veliku žalost učenika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com