Zdravlje

Princeza Katarina donirala KC Niš opremu vrednu 57.000 dolara

Princeza Katarina Karadjordjević uručila je danas Centru za radiologiju Kliničkog centra Niš 57.500 dolara vrednu radnu stanicu za mamograf. Opremu je obezbedila Fondacija princeze Katarine u saradnji sa Fondacija Stavros Niarhos iz Njujorka. Fondacija je prethodno donirala Kliničkom centru mamograf.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović rekao je da će do kraja meseca biti opremljen prostor i mamograf stavljen u funkciju, čime će ta zdravstvena ustanova kompletirati dijagnostiku kada je reč o karcinomu dojke.

 

Prof. dr Zoran Radovanović, direktor KC Niš; Foto: B.LJ.

“U istom hodniku imaćemo ultrazvuk, mamografiju i magnetnu rezonancu. Pacijentkinje će moći u jednom satu da obave sve te preglede”, kazao je Radovanović.

On je izjavio da je mamograf koji je KC Niš dobio od Fondacije princeze Katarine trenutno jedan od najsavremenijih i jedini takve vrste na južno od Beograda.

Radovanović je podsetio da je Fondacija donirala KC Niš i mobilni mamograf zahvaljujući kome su mamografski pregledi dostupni ženama na jugu Srbije.

“Više hiljada žena se svake godine pregleda tim aparatom. Samo za tri nedelje, koliko je trajala akcija u Nišu, pregledano je 1.100 žena”, rekao je Radovanović.

Foto: B.LJ.

Princeza Katarina Karadjordjević izjavila a da će nastaviti da obezbedjuje donacije za zdravstvene ustanove u Srbiji u saradnji sa fondacijom Stavros Niarhos, a za Klinički centar u Nišu nastojaće da obezbedi deset vozila za prevoz pacijenata koji primaju hemoterapiju.

„Stavros Niarhos fondacija je naš dugogodišnji prijatelj i partner uz čiju pomoć smo proteklih godina Kliničkom centru Niš isporučili mobilni mamograf, vredan više od pola miliona evra, kojim je pregledano više od sto hiljada žena u našoj zemlji i ultrazvučni aparat. Za moj humanitarni rad su najvažniji pojedinci i organizacije velikog srca. Moja fondacija ćemo nastaviti naš rad da pomažemo zdravstvo Srbije”, izjavila je Katarina Kardjordjević.

Foto: B.LJ.

Fondacija Princeze Katarine se od samog osnivanja zalaže za prevenciju raka dojke i često donira opremu koja se koristi u dijagnostici i lečenju ove ozbiljne bolesti. Osim pomoći u nabavci medicinske opreme i materijala, Fondacija princeze Katarine organizuje brojne edukacije za lekare, kao i stručne posete eksperata zdravstvenim institucijama u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com