Društvo

PRIMER DOBRE PRAKSE: “Bubanjski heroji”- škola za primer u Srbiiji

U prostorijama Regionalnog  centra u Nišu  Osnovna škola ”Bubanjski heroji” predstavila je na regionalnom nivou svoje učešće u 3P- SHER projektu, koji je  otpočeo  decembra 2015. godine, a trajao  do  decembra 2018. godine.

O iskustvima u realizaciji projekta  govorila je direktorka škole mr Verica Radenković. Sa realizovanim projektnim  aktivnostima u toku  dvogodišnjeg rada prisutne u regionalnom centru za profesionalni razvoj, upoznala je pedagog , pedagoški savetnik Dragana Stevanović. O iskustvima savetnika spoljnih saradnika i njihovoj ulozi u projektu  govorile su savetnice spoljne saradnice  Evica Ćirić, Olivera Manić, Tanja Cekić i Snežana Petrović.

“Osnovna škola Bubanjski heroji iz Niša jedna je od 10 identifikovanih škola u Srbiji ( 3P škola) u kojoj je prepoznat i utvrđen  visok kvalitet pravednosti obrazovanja, postignuća učenika, rezultati sa završnog ispita i spoljašnjeg vrednovanja kvaliteta rada ustanove”, kaže Dragana Stevanović,  pedagog, pedagoški savetnik u OŠ “Bubanjski heroji”.

Ona dodaje da je Istraživanje sproveo Zavod za vrednovanje  kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i UNICEF.

“Kriterijumi za izbor 3P škola bili su Konsultacije sa savetnicima iz Školskoj upravi, ocene i izveštaji o sprovedenom eksternom nadzoru škola, preporuka, uporedna analiza i ukrštanje podataka o postignućima učenika sa probnog i krajnjeg završnog ispita,obrada podataka iz anonimnog upitnika učenika koji učenici popunjavaju na probnom završnom ispitu,rezultati i plasmani učenika sa takmičenja, podrška učenika  kroz redovnu nastavu,dodatnu, dopunsku, pripremnu ,slobodne aktivnosti, IOP-e, humanitarne akcije”, ističe Dragana Stevanović.

Nakon toga škola je uključena u realizaciju projekta ”Unapređenje kvaliteta obrazovnog sistema Republike Srbije kroz unapređivanje efektivnosti sistema spoljašnjeg vrednovanja rada škola i razvoj horizontalnog učenja između škola (3 P – SHER) ”.

“Rad se odvijao kroz studijske posete a svoje iskustvo u ostvarivanju  visokih rezultata u radu OŠ”Bubanjski heroji” iz Niša  podelila je sa sa školama iz Pirota, Kraljeva, Požege, Mladenovca, Bošnjaca i Kragujevca,  kroz horizontalno učenje 3P – Primeni , promoviši i  proširi”, dodaje ona. “Navedene škole priključile su se projektu sa ciljem  da unaprede pojedine oblasti kvaliteta rada u svojoj ustanovi, nakon što je posle  sprovedenog eksternog vrednovanja u tim školama utvrđen niži kvalitet rada. Timovi navedenih škola, iskazali su potrebu za dodatnom podrškom i osnaživanjem kolektiva za određene  oblasti rada u kojima im je  potrebna podrška”.

Primeri dobre  prakse  OŠ”Bubanjski heroji” našli su se u publikaciji  Priče o uspešnim školama , sa idejom da se proširi i na druge škole, odnosno da ono što čini kvalitet rada u OŠ “Bubanjski heroji” bude  dostupno i primenljivo i u drugim školama.

U vezi sa tim 25. decembra prošle godine  izvršen  je  stručno – pedagoški nadzor kojim je potvrđen  kvalitet  rada  u školi. Tom  prilikom  stigla je i preporuka od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Školske uprave Niš, da se OŠ ”Bubanjski heroji” promoviše kao model škola u Republici Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com