Obrazovanje

Prilikom promocije potpisan ugovor između Mediane i Mašinske škole

Dualno obrazovanje važno je promovisati mladima jer je ono važno za 21. vek koji je vek veština i to se mora negovati kod mladih, rekla je Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

 

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra; Foto: I.M.

“Kada govorimo o veštinama, savremeni tehnološki razvoj leži u kompanijama i to što one otvaraju svoja vrata govori o njihovoj društvenoj odgovornosti prema obrazovanju mladih, ali i o mogućnosti da te mlade odmah nakon fomralnog obrazovanja i zaposle. Dualnim obrazovanjem mladi stiču i veštine: komunikaciju, analitiku, timski duh i sa višim nivoom samopouzdanja i samopoštovanja će krenuti da grade svoju karijeru”, kaže Grujić.

 

Na promociji Nacionalnog modela duelnog obrazovanja u Nišu prisutno je 15 škola i 200 đaka iz Prokuplja, Bele Palanke, Aleksinca, Kuršumlije i Pirota. Potpisan je i ugovor između Mašinske škole i JKP “Mediana”.

Potpisivanje ugovora između JKP “Mediana” i Mašinske škole; Foto: I.M.

“Odlučili smo se za dva radna mesta bravara-zavarivača, ono što je nama neophodno da bi naša mašinska radionica funkcionisala nesmetano. Drago nam je da postoji program i da možemo aktivno da učestvujemo. Akreditovali smo se za programe ove vrste i ovo je tek početak”, rekao je direktor JKP “Mediana” Dragoslav Pavlović.

Dualno obrazovanje snažno napreduje, a benefiti su da mladi nakon završene srednje stručne škole po dualnom modelu obrazovanja postaju stručnjaci, poseduju razvijene stavove, sposobnosti, veštine, teorijska znanja.

“Pre 4 godine smo prepoznali da moramo biti prva škola u okruženju koja će uvesti dualni sistem obrazovanja tako da smo od prve godine upisali prvu generaciju industrijskog mehaničara. Oni su prošle godine završili školu i sada rade u kompanijama, a postoje i oni koji žele da nastave školovanje pa su upisali kod nas 4. stepen iako rade u kompanijama. Već imamo zainteresovane kompanije za još učenika”, kaže direktorka Mašinske škole Vesna Ristić.

Mladi koji su obabrali ovaj model nastave smatraju da im se šansa za zaposlenje povećava.

“Upisao sam smer bravar-zavarivač, očekujem da se “sutra” zaposlim i da radim u struci. Čuo sam da od ovog posla može da se živi i verujem u to”, kaže učenik Mašinske škole Mihajlo Dinić.

“Učenik sam trećeg razreda, pohađam dualno obrazovanje u jednoj kompaniji. Kada budem završio školovanje imam zagarantovan posao. Znanje iz učionice, uz pomoć mentora, prenosim dva puta nedeljno u firmi od 8 do 14 sati. Dobijam stipendiju 50 evra mesečno”, rekao je učenik Mašinske škole Željko Smiljković.

Za vreme formalnog obrazovanja stiče se veština upravljanja znanjima, kažu.

Foto: I.M.

“Nužnost je da se danas učenici, roditelji i šira javnost informišu o prednostima dualnog obrazovanja. Upravo primeri dobre prakse i dosadašnjeg iskustva su najjači argument koji govori u prilog tezi da je to nešto što vredi u sistemu obrazovanja”, istakla je pomoćnica gradonačelnika Niša Marina Kostić.

Grad Niš je od prvog dana sprovođenja dualnog obrazovanja podrška Ministarstvu prosvete u cilju implementacije praktičnih znanja i veština u osposobljavanju učenika da na pravi način odaberu svoj životni poziv i da se usavršavaju, osposobljavaju i edukuju u pravom smislu, poručuje Kostić.

Foto: I.M.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com