Obrazovanje

Prijemni ispiti za fakultete biće organizovani i ove godine

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da će i ove godine biti prijemnih ispita za buduće studente, pri čemu će se nastojati da se datum upisa na fakultete ne pomera.

Šarčević je u izjavi za agenciju Tanjug ocenio da ne treba da se pomera upis, koji je ranije najavljen za oko 22. jun, i dodao da su osnovci i srednjoškolci u istom režimu i niko nije favorizovan tako što uči na neki drugi način.

Imaćemo od kraja maja značajnu podršku maturantima, tako da mogu da se pripremaju i bez privatnih časova, pri čemu mogu da dobiju vrhunsku pomoć nastavnika, naveo je ministar.

Ništa nećemo raditi bez dogovora sa predstavnicicma Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), poručio je Šarčević i dodao da je pre neki dan napravljena zajednička radna grupa sa studentima zbog njihovih zapažanja da nisu svi profesori na vreme krenuli sa onlajn nastavom.

On je objasnio da se to negde desilo iz tehničkih razloga, a negde zbog interneta, zbog čega su se u rešavanje tog problema uključili i savetnici predsednice Vlade.

Držaćemo se zakonskih okvira i pokušati da studentima što više pomognemo ne samo u procesu učenja, već i pri polaganju ispita, naglasio je Šarčević.

Ministar je ocenio da je najvažnije to što se održava kontinuitet nastave, pri čemu veliki broj fakulteta već daje zadatke za prijemne ispite.

Prema njegovim rečima, na pojedinim fakultetima dešavalo se da ostane mnogo upražnjenih budžetskih mesta, zbog čega je Ministarstvo pokrenulo inicijativu da se to više ne dešava, pri čemu se neće smanjivati broj mesta, već će se ona bolje preraspodeljivati.

Šarčević je objasnio da se na nekim fakultetima nude mesta koja studenti ne žele i koja se ne popunjavaju, uz napomenu da se Ministarstvo ne rukovodi samo time šta studenti žele, već prati i tržište rada.

On je istakao da je u tom smislu napravljen zajednički tim predstavnika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Ministarstva, koji je za metodologiju rada uzeo prosek upisa u poslednje tri godine, kako na visokim strukovnim školama, sada akademijama, tako i na univerzitetu.

Ovih dana obnovili smo onlajn rad te grupe, koja će svoj posao završiti do druge polovine aprila, a tada ćemo obavestiti javnost kada ćemo kvote za upis brucoša predati Vladi, dodao je Šarčević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com