Društvo

Prijem za počasnog konzula Srbije u Ohridu

Gradonačelnik Dragoslav Pavlović razgovarao je danas u Gradskoj kući sa počasnim konzulom Republike Srbije u Ohridu Mihajlom Filevim.

Gradonačelnik Pavlović i Konzul Filev razgovarali su o unapređenju saradnje i odnosa bratskih naroda Srbije i Severne Makedonije, a posebno kulturne razmene i boljeg povezivanja ljudi i institucija.

Gradonačelnik je upoznao gosta sa programom obeležavanja Dana makedonske kulture koji se od održavaju od 9. do 20. septembra u Nišu, u organizaciji Udruženja makedonaca ,,Vardar“ i pod pokroviteljstvom Grada Niša, i u okviru kojih su ove godine organizovane izložba slika Mirjane Krsteve i etno koncert ansambla iz Kavadaraca.

Naredne nedelje, Nišlije će moći da uživaju i u večeri makedonskog filma u velikoj sali NKC, zatim u Književnoj večeri u Narodnoj biblioteci i na kraju i monodrami ,,Lidija“ u izvođenju Igora Trpčevskog iz Prilepa, takođe u Niškom kulturnom centru.

Pored toga, tema razgovora bilo je i upostavljanje kontakata i bliže povezivanje Niša sa nekim od gradova ili opština u Severnoj Makedoniji. Posebno je istaknuta dobra saradnja i bratski odnosi koje niške gradske opštine imaju sa opštinama iz naše susedne države.

Kao posebna mogućnost, s obzirom da je gospodin Filev počasni konzul Republike Srbije u Ohridu, prestonici makedonskog turizma, u razgovoru je istaknuta spremnost Niša za upostavljanje jačih veza i bolje povezivanje sa tim gradom, naročito u smislu razmene iskustava u oblasti turizma, ali, naravno, i u svim ostalim oblastima, od privrede do obrazovanja, kulture ili sporta.

Prijemu su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu kulture Dejan Antić, koji je iskazao podršku ministarstva i države svim procesima produbljenja saradnje Srbije i Severne Makedonije, kao i član Gradskog veća Grada Niša Mihajlo Zdravković.

Nedavno su Niške Vesti pisale o tome da Nišlije u velikom broju tokom cele godine posećuju Ohrid.

@niskevesti.rs Jedno od omiljenih odredišta Nišlija: Ohrid – Biser Balkana #ohrid #severnamakedonija #biserbalkanski #leto #capcut_edit ♬ original sound – Niške Vesti

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com