Društvo

Prijavite se za besplatan skrining kože

U Nišu će povodom obeležavanja 8. maja, dana Euromelanoma, biti organizovan belsplatan skrining kože u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama za sve one koje muči neka vrsta melanoma. Zakazivanje pregleda je od 3. do 5. maja.

Besplatni pregledi će biti organizovani u još 26 gradova širom Srbije, saopštila je Lidija Kandolf- Sekulović, nacionalni koordinator kampanje Euromelanoma.

U okviru kampanje Euromelanom 2017 u Srbiji, dodatno su organizovani ciljani pregledi osoba koji imaju visok rizik za nastanak melanoma i drugih oblika raka kože.

“Ove godine ćemo dati prednost u zakazivanju onim građanima kod kojih postoji povišen rizik za nastanak raka kože, ali će i svi drugi građani moći da zakažu pregled kao i ranijih godina od 03. do 5. maja”, rekla je nacionalni koordinator kampanje Euromelanoma, Lidija Kandolf- Sekulović.

Prema podacima Registra za rak Republike Srbije, u periodu od 2007. do 2012. godine bilo je 624 novoobolele osobe od melanoma, a u istom periodu, u proseku se godišnje registrovalo 252 osobe umrle od melanoma, 149 muškaraca i 103 žene.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatani pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože. Kampanja Euromelanoma 2016 je usmerena na edukaciju građana o tome da je rak kože izlečiv ako se otkrije u ranom stadijumu. Ukoliko se prepozna na vreme, i ne odlaže se odlazak lekaru zbog obaveza, straha i drugih razloga, rak kože se može trajno izlečiti jednostavnom hiruškom intervencijom, koja je manje neprijatan od odlaska zubaru.

Solarijumi predstavljaju najveću kategoriju rizika za pojavu raka kože

Glavni uzrok porasta učestalosti raka kože u poslednjim decenijama, osim istanjenja ozonskog omotača, predstavlja promena ponašanja na suncu.

Veća popularnost preplanule boje dovela je do preteranog izlaganja UV zračenju. Međutim, preplanulost je često znak oštećenja izazvanog UV zracima i predstavlja pokušaj kože da umanji dalja oštećenja.

Solarijumi su od strane Svetske zdravstvene organizacije proglašeni najvećom kategorijom rizika za pojavu karcionoma kože – danas se uvrštavaju u dokazane humane karcinogene.

Zračenje koje emituju pomenuti veštački izvori posebno su opasni za mlade ljude koji počinju da koriste solarijume pre tridesete godine života zato što se rizik za pojavu najsmrtonosnijeg raka kože, melanoma kod njih povećava za 75 procenata.

Solarijumi čine kožu preplanulom putem emitovanja ultravioletnog A zračenja koje, iako ne stvara opekotine, još uvek značajno povećava rizik za razvoj raka kože i bez sumnje izuzetno efikasno izaziva prerano starenje kože.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com