Moja priča

PRIJAVIO SE ZA TAKMICENJE “NOVO LICE” KAKO BI SVOJIM TALENTOM POMOGAO DRUGIMA: Mladić koji u glavi drži 2000 decimala broja Pi

Zove se Miloš Jovanović i prijavio se za takmicenje “Novo Ime”. Njegov motiv da pobedi na ovom tekmičenju je želja da delom novca koji osvoji pomogne deci kojoj je pomoć potrebna, a koja boluju od teških bolesti. Njegovo oružje u ovoj borbi je njegov talenat, a Miloš je već poznat po velikom broju decimala broja Pi koje može da izgovori napamet.

Prošle godine je na takmičenju u Nišu taj broj iznosio 1615 decimala i to je bio novi državni rekord. Miloš je ove godine završio Pravno-poslovnu školu, a ovaj razgovor vodimo samo nekoliko minuta nakon polaganja prijemnog ispita na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Miloš je i ovog meseca bio na spisku takmičara, ali kaže da ne očekuje pobedu. Druga sansa za njega i mališane koji vode svoje najteže zivotne bitke je već iduceg meseca jer ovaj mladić iz Niša neće odustati od svoje ideje. Prijaviće se ponovo.

“Jedini način da se glasa je putem Facebook-a. Nagrada je u iznosu od 2000 evra i jedan deo novčane nagrade ide deci koja boluju od teskih bolesti. Mnogo bi im značilo kao i meni da pobedim a za to mi je potrebna pomoć sugradjana”, kaže Miloš koji je uputio molbu svima da glasaju za njega, ali pre svega za mališane kojima je pomoć potrebna.

Prosle godine je Miloš na takmičenju izgovorio neverovatnih 1615 decimala čarobnog broja Pi. Ove godine takmičenje nije održano zbog epidemije korana virusa, ali ovaj talentovani mladić nije odustao od priprema.

“Sada mogu u jednom dahu za nekih deset minuta da izgovrim bez greške 2000 decimala broja Pi”, kaze Miloš. Sve ovo je utoliko zagonetnije jer među brojevima nema logičke povezanosti, pa je prava nepoznanica na koji način se oni slože u Miloševoj glavi.

“Ne postoji nikakvo pravilo, nikakva tajna”, prica Miloš. “Mislim da se radi o fotogorafskom pamćenu. Jednostavno imam papir sa ispisanim brojevima, pogledam ga i – zapamtim. Uglavnom učim tako što zapamtim prva tri broja u nizu, potom sledeća tri koja dodam, a onda nastavim dalje. Jednostavno mi brojevi uđu u glavu i kao da ih čitam”.

Miloš Jovanović; Foto: privatan arhiva

Miloš svaki trenutak koristi da proveri sebe.

 

“Ne vežbam nešto posebno, ali često izgovaranjem brojeva kratim vreme dok odlazim ili se vracam iz skole. Tako mi brze prodje vreme. Ponekad uhvatim sebe da izgovaram brojeve dok radim nešto sasvim drugo. Jednostavno, tako mi dođe”, kaže Miloš.

Dodaje da, mada mu na času matematike nije potrebno baš toliko decimala broja PI, na ovaj način “vežba mozak”, odnosno memoriju, a to mu puno pomaže kada uči i ostale premete. Dodaje da na sličan način pamti i brojeve telefona.

Možda mu ovaj talenat pomogne i tokom studija. Ako ne na neki drugi način ono bar da upamti brojeve zakona i paragrafa.

Ukoliko ipak želite da date glas Milošu, možete to da učinite na sledećem linku: NOVO IME

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Svaka čast za maldića. Ispravka u tekstu: na pravnom ga niko neće nikad pitati brojeve članova zakona; zabluda je laika da pravnici to uče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com