DruštvoVideo

PRIČE IZ PANTELEJA: Teritorija opštine Pantelej ogroman potencijal za turizam Grada Niša

Osim vredne kulturne riznice Opština Pantelej baštini i izvanredan prirodni dragulj, divlju i mističnu Cerjansku pećinu, i označava područje posebnih pogodnosti za sve popularniji adrenalinski turizam i brojne discipline ekstremnih sportova koje se promovišu pod pokroviteljstvom ili u organizaciji ove opštine.

 

“Teritorija opštine Pantelej je prebogata turističkim destinacijama i veliki je potencijal na kojem trebamo raditi. Znamo svi kakvu bogatu istoriju ima crkva Svetog Pantelejmona, zatim Čegar, koji se nalazi blizu sela Kamenica u kojoj takođe imamo crkvu Svetog Đorđa, tu je i poznato izletište Kamenički vis, zatim Vinik sa koga je pogled na grad predivan, a ako krenete dalje tu je svakako Cerjanska pećina. Turistička organizacija Niša radi na tome da se omasovi  turizam u tom delu opštine Pantelej”, rekao je Vladimir Jovanović iz Turističke organizacije Niša.

On je podsetio da je kod Cerjanske pećine napravljen Vizitorski centar i dodao da se radi na programima koji podrazumevaju razgledanje pećine. Tu su i Kraške pećine koje gravitiraju od Cerja ka Svrljigu.

“Treba spomenuti i prirodne lepote Knez sela, samog Panteleja, Jagodin male, ranohrišćanske nekropole, martirijuma koji se nalazi na samom ulazu opštine… Jagodin mala i taj deo opštine je prepuna ranohrišćanskih metropola, koje nam govore da je Niš još u trećem, četvrtom veku bio ranohrišćanski grad”, kazao je Jovanović Niškim Vestima.

Niš se prostirao na teritoriji sa desne strane reke Nišave, oko Tvrđave i od Tvrđave na Sever, Istok i Zapad. Istočno od Tvrđave je Jagodin mala, a po pronađenim ostacima ranohrišćanskih nekropola možemo da vidimo da je Niš tu zaista bio pravi ranohrišćanski grad.

“Pošto smo već spomenuli da su i crkve u okolini Niša građene na nekim temeljima ranih antičkih bogomolja, možemo da pretpostavimo da je ceo taj potez od Vinika do Kameničkog visa, do sela Kamenica i Knez sela, Matejevca gde su bili bogati vinogradi, da su se tu ljudi naseljavali ne samo u antičko doba, već i u doba Osmanlija i Turaka, ali i da su ta sela bila bogata, velika i značajna za razvoj samog Grada i njegove okoline”, zaključio je Jovanović.

Očuvani prirodni prostori koji su pretvoreni u izletišta Кamenički vis, Dabilo i Gradac omogućavaju aktivan odmor u prirodi i predstavljaju omiljena izletišta žitelja Panteleja i svih Nišlija. Izuzetno vredna duhovna baština koju čine dva drevna manastira, Sveti Jovan iznad Gornjeg Matejevca i Sveti Đorđe u Кamenici, i dvanaest crkava iz različitih epoha, među kojima prednjači Latinska crkva iz 11.veka, određuju ovo područje kao atraktivnu destinaciju za ljubitelje verskog turizma.

Spoj očuvanih prirodnih vrednosti i mnogovekovne duhovne tradicije, sa impozantnom manastirskom i crkvenom baštinom, odredili su imidž Panteleja kao opštine koja je uspešan „čuvar tradicije“. Taj epitet ova opština je stekla negovanjem stare zanatske tradicije, domaće radinosti i narodnih običaja, koje brižljivo čuva pod okriljem Кuće starih zanata, svojevrsnog muzeja zanatstva i lokalnog folklora. To je mesto redovnih okupljanja umešnih zanatlija koje vladaju starim zanatskim veštinama iz ove regije i svih krajeva naše zemlje, a od pre nekoliko godina i stalno odredište Međunarodnog sajma starih zanata u pograničnom regionu Srbija-Bugarska. Кao sredina sa naglašenim tradicionalnim vrednostima, Opština Pantelej istrajno neguje sve tradicionalne manifestacije koje se vezuju za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, po kojoj je ovaj kraj nekada bio čuven na čitavom Balkanu.

U slavu vinogradara, vinara i podrumara svake godine se na praznik Svetog Trifuna, u duhu tradicije i narodnih običaja, obeležava početak orezivanja vinograda, a krajem septembra se, na ništa manje autentičan način, obeležava i početak berbe grožđa u Matejevačkom vinogorju i nova sezona domaće proizvodnje vina u porodičnim podrumima.

Tekst je deo projekta „Priče iz Panteleja“ koji je podržan od strane GO Pantelej u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com