Društvo

Priča o najstarijoj humanitarnoj instituciji u Nišu

U okviru projekta Crvenog krsta iz Niša povodom obeležavanja 140 godina od osnivanja te organizacije, učenici osmog razreda OŠ “Bubanjsk heroji” iz Niša su sa svojim profesorima Đorđem Bojanićem i veroučiteljem đakonom Dejanom Jovanovićem snimili dokumentarni film.Promocijom filma ,,Crveni krst Niš“ obeležiće se jubilej, 141 godina postojanja ove najstarije humanitarne institucije u Nišu. Projekcija filma zakazana je za 21. januar u 12, 30 sati u prostorijama Crvenog krsta u Nišu.

“Drago mi je da je baš nama pripala ta čast da snimimo film o ovoj prestižnoj humanitarnoj organizaciji Crveni krst što smo rado i prihvatili”, naglašava Đorđe Bojanić.

Crveni krst najstarija je institucija u Nišu. Formiran na inicijativu dr Vladana Đorđevića 1878. godine, samo osam dana nakon oslobođenja Niša od Turaka.

“Evo jednog vrlo zanimljivog događaja i nesvakidašnjeg koji se zbio za vreme srpsko-bugarskih ratova, 1885.godine. Crveni krst Srbije poverio je niškom pododboru Crvenog krsta, da proprati akciju transport sanitetskog materijala za potrebe bugarskih ranjenika. Bila je to akcija, po prvi put zabeležena u istoriji Crvenog krsta, da jedan crveni krst prebacuje pomoć crvenom krstu zemlje sa kojom njegova država ratuje. Ovo je stvarno jedinstveno, ipak ovo mogu samo Srbi. Ali i ovo je zanimljivo, da prilikom ulaska Bugara u Niš, bugarski Crveni krst, ne sećajući se usluga koje je mu je činio Crveni krst Niša 1885. godine, opljačkao je magacine niške organizacije, tako da se i dan danas u bugarskom državnom arhivu nalazi deo arhive niškog Crvenog krsta, kao i sam akt o osnivanju”, priča Đorđe Bojanić.


On naglašava da u filmu ima puno zanimljivih podataka vezanih za osnivanje i rad Crvenog krsta o čemu govori i Sanja Stojanović, cekretar ove humanitarne organizacije. Ona naglašava da je značajnu ulogu u osnivanju Crvenog krsta u Nišu imala i crkva koja je pružala i pomoć.

“Korisno bi bilo da ovaj film pogledaju organizovano svi učenici niških škola i da iz njega čuju, vide i nešto nauče o ovoj humanitarnoj organizaciji o kojoj da se skoro ništa ne pominje u našim udžbenicima, a svakako da je zaslužila da se o njoj zna”, kaže profesor Đorđe Bojanić koji se sada zahvalio još jednom, svojim bivšim učenicima kojima je ovo bio četvrti dokumentarni film koji su snimili dok su bili osmi razred.

Film je sniman na više lokacija u Nišu i može se pogledati preko jutjuba, a biće korišćen i u svrhe promocije povodom obeležavanja 141 godina od osnivanja Crvenog krsta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com