Kultura

PRIČA O LJUBAVI. Pozorišni komad Ana Karenjina pred niškom publikom. Rasprodate karte za januarska prikazivanja

Priča o ljubavi. Zabranjenoj, skandaloznoj, silnoj, neizbežnoj, bezglavoj, strasnoj, bezgraničnoj, životnoj, nerazumnoj, hrabroj, sveprožimajućoj, ludoj, bolnoj, oslobađajućoj, destruktivnoj, fatalnoj… Priča o ljubavi. Ana Кarenjina.

Predstava “Ana Karenjina” koja je trebalo da ima svoje premijerno izvođenje decembra meseca, zbog koronavirusa, pred niškom publikom biće odigrana u dva premijerna izvođena. U prvom, koje je zakazano za petak 22. januar sa Draganom Mićalović u glavnoj ulozi, i u subutu 23. januara kada će glavni lik, Anu Karenjinu igrati Katarina Arsić. Da su se Nišlije uželele dešavanja u kulturi govori podatak da su sve karte rasprodate, čak i za reprizna prikazivanja predstave koja je rađena po tekstu Lava N. Tolstoja, a u režiji Irfana Mensura.

 

Pozorišni komad o ljubavi, podnaslov je ovog pozorišnog dela i upravo je ljubav ta koja je vodila Mensura kada je birao put kako da prikaže jedno od najzanačajnijeg literalnog dela te epohe.

Irfan Mensur, režiser

“Opredelio sam se da napravim ljubavnu priču, odabrao sam tri para i pokušao da ih izmešam u jednu jedinu priču koju smo čini mi se zaboravili. Zaboravili smo na ljubav, ljubav uopšte. Počeli smo da živimo jedan život koji je jedno potpuno otuđenje. Sve ono što je iskonsko i eksplozivno je u drugom planu. A iskonsko je kada pogledate ženu i shvatite da je to to, ili kada pomirišete ženu i shvatite da je to to, ili kada je dodirnete. Suviše se kalkulacije uvuklo u naše živote i ja sam ovom predstavom upravo hteo da pokažem to”, rekao je Irfan Mensur.

Govoreći o podeli glavne uloge Mensur je rekao da je Katarina Arsić bila njegov student. Ona je borac i mislio je da ne može da dođe do te ženstvenosti i te vrste razmišljanja koja ima Ana Karenjina. “Ona je to sjajno uradila, kao da nije moj student”, rekao je u šali Irfan Mensur. Dragana Mićalović sa druge strane je sa velikim odricanjem radila na predstavi i sjajno je to uradila. Anu Karenjinu je kaže bojila u svakoj sceni različitim bojama, a to se u predstavi i vidi.

Dragana Mićalović

“Ovo osećanje ne znam da li bi ikome u životu poželela. Emocije su toliko pomešane, preovlađuje neki strah, pa neka ljubav, pa neka sreća, iščekivanje, želja i onda se ponovo vratim u neki strah kako će šta će, međutim mislim da sve to kada se skupi zajedno je ipak jedna velika želja da izađem na scenu”, istakla je Dragana Mićalović.

 

 

Katarina Arsić kaže da mlada glumačka ekipa u predstavi obećava, smatra da su uradili dobar zadatak i da će publika to prepoznati.

Mladi glumac Miloš Cvetković ističe da kada dobijete tako jednog velikog lika, najpre morate da se oslobodite lične odgovornosti.

“Ovde je bilo izazovno da se ovi likovi u potpunosti podaju jedni drugima. To je nešto što je bilo inspirativno”, rekao je Cvetković.

Ovo je četvrta premijera “Ane Karenjine na sceni niških teatara, kroz istoriju pozorišta i prva pod imenom Narodnog pozorišta Niš.

“Repertoarska politika našeg pozorišta jeste da neguje dva pravca, igranje klasične literature i savremenih dramskih tekstova. Jean od tih repertoarskih puteva je i ovaj veliki naslov. Na kraju to se pokazalo kao dobar repertoarski pokušaj, jer su četiri igranja u januaru potpuno rasprodata, još malo karata ima za prikazivanje u februaru”, kazao je direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović

Tokom 134 godine trajanja niške pozorišne scene, od samih početaka „Sinđelića“ do danas, Tolstojevi komadi doživeli su dvanaest premijera. Niška publika je prvi put plakala zbog Ane davne 1913. godine, u izvedbi pozorišne trupe „Кosta Trifković“, pod vođstvom Sime Bunića. Pozorište Moravske banovine je 1930. godine takođe upriličilo premijeru „Ane Кarenjine“, koju je Radivoj Dinulović, tadašnji upravnik, režirao. Кomad je igran kao drama u sedam slika. Oblasno narodno državno pozorište je u sezoni 1940/41. poslednji put premijerno pred niškom publikom odigralo „Anu Кarenjinu“. Režirao je Borivoje Stojković, upravnik. Nakon punih osamdeset godina odsustvovanja sa niške scene, sagledavajući ovaj komad kroz istorijsku prizmu razvoja pozorišta u Nišu, možemo reći da je ovo prva premijera Tolstojeve „Ane Кarenjine“ pod imenom Narodnog pozorišta Niš.

U predstavi igraju:

Ana Кarenjina – Dragana Mićalović, k.g. / Кatarina Arsić
Кarenjin – Dejan Cicmilović
Vronski – Miloš Cvetković
Ljevin – Stefan Mladenović
Кiti – Nađa Nedović Tekinder
Doli – Bratislava Milić, k.g./ Кatarina Mitić Pavlović
Stiva – Danilo Petrović
Serjoža (dete) – Vuk Marinković, k.g.

Muziku za predstavu je radio Sanja Ilić-Balkanika. On je radio i muziku za tekst za pesmu, po kojoj je napravljen i promo spot.

“Mislim da smo uradili pesmu koja oslikava predstavu, znamo kako Mensur dobro piše, a još kada je dogovoreno da otpeva Dragana Mićalović mislim da smo uradili ono što smo hteli, a da li će pesma zaživeti ili ne nije bitno”, rekao je Sanja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com