Hronika

Pri kraju čišćenje Starog groblja, sledi čišćenje prostora oko pruge u Nišu

Čišćenje Starog groblja u Nišu privodi se kraju, a 1. februara krenuće čišćenje prostora oko železničke pruge, od glavne Železničke stanice do Niške Banje, izjavio je predsednik niške Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković.

Prema njegovim rečima, od oktobra do sada, raskrčeno je skoro 17 hektara Starog groblja, a radnici niškog komunalnog preduzeća “Mediana” izvezli su više od 250 kamiona, pre svega niskog rastinja, ali i drveća.

Vučković je kazao da su u čišćenju Starog groblja pre svega učestvovali radnici radno angažovani posredstvom Centra za socijalni rad, potom volenteri Udruženja “Radne akcije Delijski vis”, a doprinos su dali i volonteri još nekoliko niških udruženja.

Foto: GO Palilula

“Najveći deo posla je uradjen, ali još ima rastinja koje mora da bude uklonjeno. Kada groblje bude raskrčeno od niskog rastinja, brigu o tom lokalitetu preuzeće “Mediana” i ona će se pozabaviti uklanjanjem stabala koja su stara i sklona padu”, izjavio je Vučković.

Istakao je da posla ima mnogo, jer od kada je obustavljeno sahranjivanje na Starom groblju, početkom sedamdesetih godina prošlog veka, do sada, nije bilo sveobuhvatne akcije čišćenja, već su samo čišćene pristupne staze.

“Da bi osvetlili groblje opština Palilula je nabavila četrdesetak reflektora. Radnici Javno komunalnog preduzeća ‘Parking servis’ trebalo bi da ih postave tokom naredne nedelje”, rekao je Vučković.

Za čišćenje Starog groblja, dodao je Vučković, opština Palilula izdvojila je milion dinara iz budžeta, a još 500.000 dinara izdvojila je za nabavku reflektora i trimera za čišćenje.

Vučković je podsetio da se unutar kompleksa Starog groblja nalazi više od 3.000 nadgrobnih spomenika, od kojih mnogi potiču još iz 19. veka.

Kazao je da će od 1. februara biti čišćeno nisko rastinje i drveće pored pruge od Železničke stanice do Niške Banje kako bi se smanjio rizik od stradanja pešaka prilikom prelaska pruge.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com