Zdravlje

Preventivni pregledi sluha na ORL klinici

Povodom Svetskog dan sluha Klinika za bolesti uva, grla i nosa je u saradnji sa rukovodstvom Kliničkog centra Niš, mart proglasila “mesecom sluha”, a juče je, drugi put u toku ovog meseca organizovana akcija preventivne provere sluha. Cilj ovih pregleda, prema rečima direktora ORL Klinike profesora dr Dušana Milisavljevića je unapređenje zdravlja uva i sluha, ali i podizanje svesti građana o važnosti prevencije kada je u pitanju sluh.

Prošle nedelje kada su počeli preventivni pregledi na ORL Klinici pregledano je u jednom danu 69 pacijenata. Juče je taj broj nadmašen već do podneva.

“U toku dana imaćemo, verujem, dupliran broj u odnosu na prošlonedeljnu akciju jer su hodnici puni pacijenata koji čekaju pregled. To je po meni dobro jer upravo ovi pregledi za cilj imaju da što veći broj građana proveri sluh i ukoliko ima problema oni budu rešeni”, kaže direktor ORL Klinike profesor dr Dušan Milisavljević. “Prošle nedelje smo detektovali osam teških stepena oštećenja sluha i ti pacijenti su dobili slušne aparate. Kod 55 pacijenata je evidentiran jedan teži vid oštećenja sluha koji nije za slušne aparate. To ćemo korigovati određenom terapijom”.

Profesor dr Dušan Milisavljević dodaje da na preventivne preglede za proveru sluha najčešće dolaze ljudi srednjih godina i stariji.

“Oštećenje i pad sluha može da se javi u bilo kojoj životnoj dobi, pa i kod beba, ali je najčešće kod starijih osoba jer se radi o fiziološkom starenju slušnih ćelija u unutrašnjem uhu. Nije sramota da se ne čuje, ali nije dobro da se o tome ne govori, da se krije i na taj način urušava kvalitet života. Oštećenje sluha može da se javi i kod beba. Mi u Nišu i u Srbiji imamo skrining program koji funkcioniše već godinu i po dana i sa ponosom mogu da kažem da sam i sam bio inicijator i učesnik nacionalne kampanje čiji je cilj bio da sva porodilišta budu opremljena aparatima za proveru sluha kod beba”.

On dodaje da sluh može da bude oštećen i nekim lekovima, bukom, virusnom ili bakterijskom infekcijom, ali svako kome se to desi mora što hitnije da se javi lekaru.

“Otvorili smo vrata naše Klinike građanima i oni mogu da provere svoj sluh bez knjižice i zakazivanja pregleda. Ovo je drugi put da organizujemo ovakve preglede. Sledili smo stavove Srpske zdravstvene organizacije koja je proglasila 3.mart međunarodnim danom sluha, a mi smo kao Klinika proglasili ceo mart za mesec sluha. Počeli smo 10.marta, a sluh ćemo građanima proveravati još dve nedelje”, kaže Milisavljević.


Novina je, dodaje on, da ćemo 29.marta u sali Skupštine grada održati i jedno edukativno predavanje za građane Niša o važnosti sluha.

“Nije sramota da neko ne čuje. Svaki pad sluha možemo rehabilitovati ili rešiti terapijom, ili slušnim aparatima ili operacijom. Sluh je jako važan za pobošljanje kvaliteta života i zato je i veliki odaziv građana pozivu za ove preventivne preglede”, kaže Milisavljević.

Interesovanje građana za preventovne preglede na ORL klinici je bilo iznenađujuće. Već od ranih jutarnjih sati se čekalo na preglede.

“Zbog očekivanog povećanja pacijenata duplirali smo dežurne ekipe i na Klinici su danas četiri ORL specijalsita, šest medicinskih sestara. ORL lekari KC u Nišu bukvalno žele da budu u kontaktu sa građanima. Sve svoje resurse koje imamo, i ljudske i aparete, stavili smo na raspolaganju građanima, ali je to i uloga lekara, da budu sa građanima i da im pruže najbolju dijagnostiku i najbolju terapiju. Naša klinika to ima. Imamo super edukovan tim koji radi sa pacijentima, kvalitetne medecinske sestre koje rade proveru sluha, ja sam tu sa kolegama i pregledi se brzo završavaju. To je, inače, i karakteristika ove klinike na kojoj nema liste čekanja, nema redova, pacijenti brzo završavaju svoje preglede”, zaključuje Milisavljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com