Društvo

Prevencijom i planiranjem do zdravije životne sredine za Nišlije

Rešavanje problema otpadnih voda i zagađenja vazduha treba da budu prioritet, kako bi se zaštitila životna sredina Nišlija i građana koji žive u okolini – ovo je jedan od zaključaka onlajn Gradskog foruma u organizaciji Media i reform centra Niš, koji je okupio predstavnike nadležnih preduzeća, nevladinih organizacija i zaštitnika prava građana.

O tome da li zaštita životne sredine i zvanično treba da postane osnovno ljudsko pravo, debatuje se u čitavom svetu. Ovu debatu preneli smo i na naš onlajn Gradski forum “Ljudska prava i klimatske promene”. Sanja Stojančić, Ombudsman grada Niša istakla je koliko je važno pravo na zdravu životnu sredinu i srodna prava, ali da mnoga domaćinstva u Srbiji i dalje nemaju ispravnu pijaću vodu, na šta su građani i ukazivali tokom ove godine.

“Kao i prethodnih godina, građani su se u velikoj meri obraćali i ukazivali na probleme u vezi sa pružanjem komunalnih i drugih usluga iz delatnosti od opšteg ekonomskog interesa. Primedbe su se u najvećem broju slučajeva odnosile na postupanje nadležnih javnih preduzeća koja obavljaju komunalne delatnosti snabdevanjem vodom za piće kao i proizvodnjom i distribuciju i snabdevanje toplotnom, kao i električnom energijom”, navela je ona.

Nadležne institucije, kaže, često prebacuju odgovornost međusobno. Ipak, da bi i potrebe građana bile ostvarene, a da se u isto vreme i čuva životna sredina potrebno sve aktivnosti planirati unapred.

Pijaća voda u Nišu kvalitetna, problem su otpadne vode

Da je voda u Nišu visokog kvaliteta i redovno se kontroliše, kao i da Nišlije piju najkvalitetniju vodu u ovom delu Evrope, kaže Zoran Ignjatović iz JKP Naisus. Ipak, kao veliki nedostatak Ignjatović je izdvojio i neregulisan sistem za odvođenje i preradu otpadnih voda.

“To jeste problem i Srbije i Evropske unije i modernih država. Svesni smo i toga da sve ono što će ovoga trenutka otići nekontrolisano direktno u reku, u reku Nišavu u našem slučaju, a nakon toga i u Južnu Moravu, Veliku Moravu i prema Dunavu zagađuje prostor oko nas”, navodi.

Problem bi trebalo da bude rešen, kaže Ignjatović, kada se završi izgradnja mreže za regulisano odvođenje, kao i postrojenje za preradu otpadnih voda. Realizacija ovog projekta poverena je gradu Nišu, dok im Naissus daje stručnu podršku i pomoć.

“Dobar deo je već urađen kada je mreža kolektora u pitanju. Ostalo je još 30-ak kilometara da bude urađeno, i naravno mislim da je u toku i da se već i dobar deo već zna kakve će biti tehnologije same prerade otpadnih voda u postojenju. Zna se i mesto, opredeljeno je pre mnogo godina”, navodi Ignjatović

Zahtev za kontrolu kvaliteta vazduha

Osim vode, godinama unazad u gradu je problem i zagađen vazduh. Centar za zaštitu potrošača FORUM uputio je i zahtev za kontrolu kvaliteta vazduha i preduzimanje mera za otklanjanje Sekretarijatu za inspekcijske poslove, zbog, kako kažu, enormnog zagađenja vazduha u gradu Nišu.

“Od Sekretarijata sam tražio da se izmere izvorni produkti iz kotlarnica. Zapravo dve najveće kotlarnice su u centru, to su Medicinski fakultet koji ima kotlarnicu na ugalj i zgrada Univerziteta. Mi smo dobili odgovor od Grada da po Zakonu oni dva puta godišnje vrše kontrolu i da nalazi pokazuju da ne prekoračuju dozvoljene granice”, kaže Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača i dodaje. “Čini mi se da vlast malo, da ne kažem skroz, ne vodi računa o kvalitetu životne sredine”.

On je istakao kako postoji Zakon o energetici u kom su regulisani energenti, gde ugalj nije spomenut kao energent, iako se on najmasovnije upotrebljava.

Komentarišući nedavnu promenu parametara za praćenje kvaliteta vazduha, na koje su ukazali RERI i BOŠ, Jovanović podseća da je slična situacija bila i sa merenjem kvaliteta mleka, kada su promenjene mere za prisutnost aflatoksina što smatra neodgovornim i neprofesionalnim.

Osim što je važno da građani znaju kakav vazduh udišu, važno je da znaju i šta da rade u trenutku kada se pređe dozvoljeni prag zagađujućih čestica, na Gradskom forumu istakao je Nebojša Rančić, iz Media reform centra Niš.

“Ono što mislim da je takođe jako bitno je da u ceo taj sistem otvaranja podataka o kvalitetu vazduha u realnom vremenu da bude uključen i Institut za javno zdravlje u smislu davanja preporuka građanima Niša šta da rade u tom trenutku kada se desi prekoračenje svih ovih čestica i tih sastojaka koji su očigledno jako štetni”, objašnjava.

On smatra da je važno da podaci o kvalitetu vazduha budu otvoreni, da treba da se ažuriraju odmah posle merenja i da treba da budu vidiljivi na sajtu Sekretarijata za zaštitu životne sredine i na portalu otvorenih podataka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. U vezi sa zagađenjem životne sredine poslali smo informacije o nepropisnoj eksploataciji u kamenolomu Ostrovica kod Nisa u Parku prirode II reda, ali niske Vesti nisu još ništa o tome napisale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com