Društvo

PRETTY LOUD, PRVI ŽENSKI ROMSKI BEND IZ SRBIJE : One se muzikom bore za ženska prava i protiv diskriminacije

Pretty Loud je prvi ženski romski bend iz Srbije. Čine je dvanaest devojaka iz Niša i Beograda koje je spojila ista ideja,da kroz muziku i tekstove izraze svoje stavove o problemima sa kojima se Romi, a posebno mlade Romkinje, suočavaju dok odrastaju a pa i kasnijem životu.

One svojim pesmama kritički sagledavaju svoju okolinu i pozivaju na promenu i emancipaciju. Ova ženska muzička grupa postoji već sedam godina, a članice imaju između 15 i 27 godina. Grupa „Pretty Loud“ postoji zahvaljujući fondaciji GRUBB. Prvi GRUBB-centar otvoren je 2006. godine u Nišu, a kasnije i u Beogradu.

Organizacija pretežno radi u Srbiji sa romskom decom i mladim ljudima. Dugoročni cilj projekta jeste da se Romkinje i Romi integrišu u društvo, da se obrazuju, a kasnije i nađu posao.
Za ove mlade devojke muzika je više od nota i pokreta, to je način njihove borbe sa mnogobrojnim problemima sa kojima se sreću u svojoj sredini, borba protiv diskriminacije i za bolji život Romkinja.

Zlata Marinković je jedna od devojaka iz ženskog romskog benda u svetu “Pretty Loud”. Bend se opredelio za rep i hip-hop jer je to pravac u muzici kojim na najotvoreniji način mogu da progovore o problemima njihove zajednice.

“Kroz rep i hip-hop šaljemo jasnu poruku da su dečiji brakovi krivično delo a ne tradicija, da žene nisu svojina, kao i da je obrazovanje jedna od najvažnijih stvari za svaku devojčicu iz romske zajednice”, kažu članice ove grupe.

Foto: GRUBB fondacija

Podrška koju dobijaju od GRUBB fondacije ali i šire javnosti daje snagu ovim devojkama da se jasno podignu glas i izbore se za prava svih romskih devojčica.

“Tekstove na romskom, srpskom i engleskom kao i muziku za pesme pišemo same i uz pomoć mentora. Odlučile smo da svoju poruku pošalju upravo kroz rep i hop – hop, jer je to ritam koji mladi vole i odlično se uklapa sa romskim tradicionalnim muzikom”, kažu devojke.

Devojkama iz ove grupe vetar u leđa su njihove porodice. Potvrđuje to i Anastasija Amzić.

“Došla sam u GRUBB kako bih lakše savladala matematiku, a onda sam postala deo muzičke sekcije i članica Pretty Load sastava. Mojim roditeljima se sviđa što radimo nešto za sebe, nismo napustile školu i udale se. Mi imamo svoje snove i pravo na njih. Pokušavamo da objasnimo devojčicama koje nas slušaju da za brak ima vremena, da vrede onoliko koliko veruju u sebe. O tome i pevamo u pesmama“, kaže Anastasija.

Zlata Usković, ističe važnost obrazovanja koje je godinama bilo zanemareno kod romske dece, posebno kod devojčica. Kaže da u mnoge njene drugarice napustile školovanje i udale se sa samo 15 ili 16 godina.

I Unicefovo istraživanje „Dečiji brakovu u romskoj zajednici u Srbiji“ donosi poražavajuće podatke o maloletnim brakovima. Više od polovine romskih devojčica u brak stupi pre punoletstva, dok se sa 14 ili 15 godina uda oko 15 odsto njih. Ove devojke se nadaju da će svojom mizikom uspeti da pokrenu stvari sa mrtve tačke, da pokažu svojim vršnjacima koja su njihova prava, da ih nauče da se bore za njih i da sanjaju svoje snove.

Mada bend postoji sedam godina, priča o njima tek nedavno je zainteresovala javnost na pravi način. Pažnju javnosti privukle su pesmom i spotom koji prikazuje kako se devojka bori protiv neželjenog braka.To ime je otvorilo mnoga vrata pa su nastupale i u Londonu na festivalu „ Žene sveta“. Mnogi taj njihov nastup i intervju na BBC-u vide kao najveći uspeh, ali njima su najveća nagrada devojčice koje žele da budu kao one.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com