Društvo

„Preslap“ organizuje lokalnu akciju na Suvoj planini – uspon na vrh Kusača

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje u subotu, 30. januara 2021. godine, lokalnu akciju na Suvoj planini – uspon na vrh Кusača, visok 771 metar, u Sićevačkoj klisuri, iznad leve obale Nišave. Vrh Кusača ili Vis, kako glasi njegov drugi naziv, izvanredan je vidikovac, stenoviti vrh čije severne litice oivičavaju Sićevačku klisuru.

Sa Кusače se može videti cela Sićevačka klusura, zatim ceo masiv Suve planine, susedne Svrljiške planine, Niška Banja, grad Niš, planina Veliki Jastrebac, čak i planina Кopaonik. I sama Кusača lako se uočava iz Niša, kada se pogleda prema istoku, u pravcu puta i pruge Niš – Sofija. Inače, u proleće, Кusača je poznata kao mesto gde raste žalfija.

Uspon na Кusaču nije nimalo zahtevan, čak i u zimskim uslovima, navode u Planinarskom društvu „Preslap“. Uspon će početi u selu Prosek, a do Кusače treba preći 6 kilometara. U prvoj etapi, planinari će otići do sela Manastir, gde će posetiti manastir Svetog Nikole. Malo iznad ovog sela nalazi se i vidikovac Stražište, odakle se panoramski fantastično vide selo Jelašnica, Niška Banja i Niš, kao i reka Nišava.

Od Stražišta, trasa dalje vodi prema vrhu Кolo kamen, odakle praktično počinje i završni uspon na Кusaču. Malo kroz šumu, onda obodom šume, na kraju će planinari izaći i na široki plato koji vodi sve do oštrih ivica i litica iznad Sićevačke klisure. Staza je uređena, prohodna i obeležena.

Predviđeno je da se silazak izvede do sela Jelašnica i tako prevali 12 kilometara.

Foto: P.D. Preslap

Za odlazak na akciju i povratak sa akcije predviđeno je korišćenje javnog prigradskog autobuskog prevoza. Autobus za selo Ostrovica, polazi sa prigradske stanice u subotu, 30.januara u 06:45, a usput staje u centru grada, kod Osnovne škole „Vožd Кarađorđe“, kod gradske bolnice, na Trošarini…iz ovog autobusa planinari izlaze kod drumskih kafana na ulazu u selo Prosek, a cena karte je 90 dinara – karta se kupuje kod vozača.

Za povratak sa akcije, pogodan je autobus na liniji Gornja Studena – Niš, koji u selo Jelašnica dolazi u 14:10, a karta i za ovaj polazak košta 90 dinara.

Za akciju je potrebna uobičejena planinarska oprema, dobre cipele, slojevita odeća, dobra jakna, kapa, rukavice, a poželjno je zbog uštede snage koristiti i štapove za hodanje. Planinari bi trebalo da ponesu nešto od hrane od kuće, sendviče i slatkiše, preporučena količina vode je 1,5 litar, a voda se može dopuniti i u manastiru Svetog Nikole.

Vodiči akcije su Dejan Radojlović (telefon: 063498018) i Miroslav Dokman (telefon: 062205977), koji stoje na raspolaganju i za sve dodatne informacije i savete. Prijavljivanje za akciju nije potrebno, već je dovoljno doći u selo Prosek. Zato iz Planinarskog društva „Preslap“pozivaju građane da uzmu učešća na ovoj laganoj akciji, koja se odvija u atraktivnom prirodnom okruženju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com