Sport

“Preslap” organizuje akciju na Staroj planini – obilazak kanjona i kraške uvale

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 22.avgusta, veoma sadržajnu akciju na Staroj planini, sa dva odredišta. Najpre se odlazi u živopisni kanjon u ataru sela Slavinja – Slavinjsko grlo, a potom se planari sele u atar sela Dojkinci, i odatle vrše uspon do kraške uvale zvane Ponor, prirodnog fenomena.

Prirodna atrakcija Slavinjsko grlo, nalazi se samo na oko kilometar od centra sela Slavinja, i do ovog kanjona vodi uređena staza. Vidikovci u Slavinjskom grlu su atraktivni, kao što je atraktivan i sam oblik ovog kanjona, koji je probila Slavinjska reka. Neposredno pre kanjona nalazi se i stara vodenica, kao dodatna atrakcija na ovom području. Planinari će preći u ovom delu akcije samo oko dva kilometra na laganoj stazi, ali će videti pravu prirodnu lepotu.

Za drugi deo akcije, planinari prevozom odlaze do sela Dojkinci i odatle se vrši uspon u pravcu severoistoka, preko Dubokog dola, pored Bodinog vrha, sve do Ponora, koji se nalazi na 1415 metara nadmorske visine. Do ovog kraškog udubljenja, prelazi se oko 5 kilometara na stazi, koja je sasvim prohodna i jedniostavna za prelazak, a visinska razlika je oko 500 metara.

Ponor je jedno ogromno udubljenje, krater, možda nastao i posle pada meteora, do koga dolazimo kada se izađe iz stoletne bukove šume i dođe do visoravni. Zeleni, beskrajni pašnjaci Stare planine još više pojačavaju fantastičan utisak. Predviđeno je i spuštanje na dno ovog kratera, gde će se videti još jedan prirodni fenomen: tu izvire potok, i izvor je veoma snažan, buka vode zaglušuje. Malo dalje, desetak metara samo, ovaj potočić jednostavno ponire.

Silazak sa Ponora ka selu Dojkinci obaviće se istom stazom. Tako, sveukupno, na akciji se prelazi oko 12 kilometara, od kojih 2 kilometra oko Slavinjskog grla i 10 kilometra prema Ponoru i nazad.
Polazak put Stare planine je u nedelju, 22.avgusta, u 6 sati izjutra sa parkinga tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza su 1300 dinara, a vodiči akcije su Milan “Lane” Stojilković (telefon: 0652845090) i Slobodan Vasković (telefon: 0631118508). Prijavljivanje zainteresovanih za ovu akciju je kod vodiča, koji će pružiti i sve dodatne informacije o stazi.

Za akciju je potrebna uobičajena obuća, odeća i oprema za planinarenje u letnjim uslovima, od kuće je potrebno poneti hranu za celodnevni boravak u prirodi, a potrebna količina vode je 3 litra, koja se može dopuniti i u Slavinji i u Dojkincima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com