Kultura

Prepuna sala Nišlija na premijeri filma “Narodni Glumac” u Beogradu

Film “Narodni glumac”, autora Vladimira Ristića o čoveku koji je obeležio najgledanije serije u jugoslovenskom i srpskom filmu, premijerno je prikazan u beogradskom Domu sindikata u okviru Festivala drama i serija – FEDIS.

S leva na desno; Unuk Žike Milenković, Žika Milenković, reditelj Vladimir Ristić i producent Oliver Paunović

 

Festival Fedis je otvorila Biljana Krstić o kojoj niška produkcija na čelu sa Oliverem Paunovićem snima film koji će premijerno biti prikazan 2024. na Filmskim susretima u Nišu.

“Uglavnom gledam da radim filmove o poznatim Nišlijama koji su ostavili neki trag u našem Gradu, bilo da su to glumici, sportisti ili nešto drugo. Mislim da se na taj način kroz dokumentarni fim odužimo tim ljudima, onda i budućim pokolenjima poklonimo zapisano ko su bili oni. Mlađe generacije ga se sećaju iz serija „Srećni ljudi“ i „Porodično blago“. Žika je bio veličina, ex – yu i srpske glume, a pritom je bio Nišlija“, pojašnjava Paunović.

Kako nam je objasnio reditelj Vladimir Ristić film predstavlja omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je kako lična tako i profesionalna biografija zaista zadivljujuća. Kroz film publiku vodi Žikin unuk, koji se takođe zove Žika Milenković.

„Zahvaljujići mom dedi koji mi je bio kao otac koga nisam imao, postao sam čovek kakav sam danas. Hteo bih i da se zahvalim Oliveru i celoj ekipi što su našli načina da ožive čoveka koga su gotovo svi zaboravili, nažalost“, kazao je Živojin Žika Milenković.

Između ostalih u filmu govore Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi poznati glumci i reditelji koji su radili sa Žikom.

Milenković se rodio u Nišu, i tu počeo glumačku karijeru u Niškom narodnom pozorištu. Žika Milenković je jedno vreme radio i kao profesor književnosti u svom gradu. Kasnije prelazi u Beograd gde je bio deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom trenutku i upravnik. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava.

Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

Festival drama I serija FEDIS, prvi je festival TV drama i serija u Evropi i jedini na teritoriji jugoistočne Evrope.

Gromoglasan aplauz za „Narodnog glumca“ na zatvaranju Filmskih susreta (VIDEO)

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com