Kultura

“Preobraženjsko pojanje” obeleženo samo dodelom nagrada

Festival dijalekatske poezije i proze “Preobraženjsko pojanje” neće biti održan ovog avgusta zbog epidemije koronavirusa, ali su Društvo umetnika “Svetionik” i Niški pesnički krug, u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac”, raspisali književni konkurs povodom ove manifestacije, a ovih dana su dodeljene i nagrade za najbolje radove.

Prvo mesto za prozu na dijalektu i priznanje “Reč baštine” pripalo je Draganu Ćiriću, Belopalančaninu iz Niša, druga nagrada i “Reč baštine” otišla je Milku Stojkoviću iz Smederevske Palanke, a treća nagrada Beki Mitić Ristić iz Niša.

Priznanje “Reč baštine” za poeziju na dijalektu dobili su Srba Takić iz Vlasotinca, kao dobitnik prve nagrade, Vesna Đurković iz Niša, kao dobitnica druge, i Dragan Veličković iz Grdelice za treću nagradu. Pohvala “Slovo hvale i zahvale” pripala je Radmili Petrovski Džonijevoj iz Pirota.

“Slovo hvale i zahvale”, priznanje koje se dodeljuje pohvaljenim autorima za prozu na dijalektu, ove godine pripalo je Nataši Panić iz Pirota i Draganu Simonoviću, Pustorečaninu iz Niša.

“Želja nam je bila da se održi kontinuitet u očuvanju i negovanju maternjeg jezika, kao izraz privrženosti i ljubavi prema rodnom kraju i njegovom govoru, uz nastojanje da se oživi i zabeleži sve ono što odlazi u nepovratnu prošlost”, navodi Minja Ilijeva, jedan od organizatora manifestacije koja je ove godine trebalo da bude održana po deveti put, 20. i 21. avgusta.

Selekciju radova pristiglih na konkurs izvršila je književnica i profesorka srpskog jezika Vera Cvetanović iz Babušnice, koja je i sama stvaralac na govoru lužničkog kraja.

Organizacioni odbor festivala, na čijem je čelu od ove godine pesnikinja Biljana Stanojević, posthumno je dodelio priznanje “Reč baštine” nedavno preminulom niškom pesniku Miroslavu Mitkoviću Namu, za doprinos organizaciji Festivala, kao njegovom idejnom tvorcu i predsedniku organizacionog odbora od osnivanja.

Priznanje “Ranka Ranđelović” ove godine je dodeljeno po drugi put, za dugogodišnje književno stvaralaštvo na dijalektu i doprinos afirmaciji Festivala. Priznanje je dobila Violeta Jović, književnica iz Niša, koja stvara na govoru svrljiškog kraja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com