Kultura

„Preobraženjsko pojanje”, jedinstvena kulturna manifestacija u zemlji i na Balkanu

Osmi Festival dijalekatske poezije i proze, „Preobraženjsko pojanje” biće održan 15. i 16. avgusta u dvorištu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu.

„To je jedinstvena kulturna manifestacija u zemlji i na Balkanu, pokrenuta sa ciljem da se očuva maternji jezik i afirmiše književno stvaralaštvo na dijalektu“, poručuju iz Narodne biblioteke.

Na manifestaciji će se okupiti pisci, koji budu odabrani na književnom konkursu za poeziju i prozu na dijalektu, muzičke grupe, svirači na narodnim instrumentima, pojci i sakupljači narodnog književnog blaga.

„Predstavljaju se nove knjige poezije i proze nastale na maternjem jeziku i dodeljuju priznanja „Reč baštine” i „Slovo hvale i zahvale”, kao i posebno priznanje „Ranka Ranđelović” za doprinos u očuvanju narodnog govora i književno stvaralaštvo na dijalektu“, navode iz Narodne biblioteke.

Organizatori „Preobraženjskog pojanja” su niška Narodna biblioteka „Stevan Sremac”, Niški pesnički krug i Udruženje građana „Javne manifestacije”, a Festival počinje u 19,00 časova.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close