Hronika

Preminuo glumac Tanasije Uzunović. Bio je potomak čuvene niške porodice

Glumac Tanasije Uzunović, rođeni Nišlija, preminuo je u 81. godini života na Klinici za urgentnu medicinu VMA.

Uzunović je bio jedini muški potomak nekada bogate i ugledne niške porodice. Rođeni brat njegovog dede bio je čuveni srpski političar Nikola T. Uzunović Nikola Uzunović bio je u dva navrata predsednik Vlade Кraljevine Jugoslavije (od 8. aprila 1926. do 17. aprila 1927. i od 27. januara 1934. do 22. decembra 1934. godine).
Bio je predsednik opštine Niš, sudija, predsednik prvostepenog suda i načelnik okruga. Bio je i odbornik niške opštine i poslanik u republičkoj skupštini. Između 1924. i 1936. godine njemu je sedam puta poveravan mandat za sastav Vlade Jugoslavije. Tanasije Uzunović je rođen u Nišu 1942. godine.
Pozorišnu akademiju završio je u klasi profesorke Ljiljane Krstić. Osim u pozorištu, igrao je u preko 50 filmova i TV drama, a najpoznatiji je po ulozi Rajka Maleševića iz televizijske serije “Moj rođak sa sela”. Dobitnik je Sterijine nagrade i Oktobarske nagrade grada Beograda.
Porodica Uzunović više nema ni jednog muškog naslednika, pošto Tanasije ima ćerku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com