Društvo

Preminuo Dušan Marković doajen sportskog novinarstva

U Nišu je, tačno mesec dana pre svog 77. rođendana, posle duge i teške bolesti, preminuo Dušan Marković, doajen sportskog novinarstva i i jedan od najvećih hroničara istorije Fudbalskog kluba Radnički.

Kao dugogodišnji urednik sportske rubrike niških Narodnih novina, Dule je praktično čitavu svoju karijeru vezao za fudbal i za izveštavanje o našem klubu. Uz fizioterapeuta Vukosava Kocića, jedini je neposredni svedok svih utakmica Radničkog u tri sezone nastupa u Kupu UEFA iz osamdesetih godina prošlog veka, a punih 25 godina nije propustio nijedno gostovanje Radničkog. Treneri i igrači su se menjali, ali njegovo ime je uvek bilo na spisku putnika.

Umeren kao čovek, uvek umeren i u pisanju, svom visokom obrazovanju pridodao je i fudbalsku specijalizaciju na Višoj trenerskoj školi u Beogradu, pa su njegovi komentari i ocene imali posebnu težinu. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Sekcije sportskih novinara Niša, dopisnik zagrebačkih dnevnih listova Vjesnik, Večernji list i Sportske novosti, izveštavao je sa svetskih i evropskih prvenstava u fudbalu, Zimskih olimpijskih igara, Univerzijade, Mediteranskih igara… Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih je najveća Priznanje za životno delo Udruženja sportskih novinara Srbije 2010. godine.

Sahrana Dušana Markovića biće obavljena u utorak, 30. maja u 14 časova na Novom groblju u Nišu, a komemoracija je zakazana za 11 sati istog dana u prostorijama Fudbalskog saveza Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com