Hronika

Preminuo čuveni niški ortoped Milorad Mitković

Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Niš, sa dubokim žaljenjem i tugom obaveštava javnost, da je od posledica bolesti izazvane zaraznom bolešću Kovid-19, juče, 7. aprila u kasnim večernjim satima, u svojoj 71. godini, preminuo prof. dr Milorad Mitković, poznati niški akademik, ortopedski hirurg UKC Niš u penziji i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Niš.

– Pokojni prof. dr Milorad Mitković, bio je redovni član SANU, na šta smo, kao njegove kolege bili naročito ponosni. Čitav svoj radni vek, proveo je radeći u našoj zdravstvenoj ustanovi i svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio je neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata.

Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu, nadaleko je bio poznat po svojim patentima. Njegov pronalazak – sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta. Od ostalih pronalazaka, široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti.

Bio je autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Smrt prof. dr Milorada Mitkovića, veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas, koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka.

Uprava UKC Niš izražava duboko i iskreno saučešće porodici i najbližima prof. dr Milorada Mitkovića.

In Memoriam

Milorad Mitković rođen je 7. juna 1950. u Lebanu. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1975, a magistrirao 1984. Specijalizaciju iz ortopedije pohađao je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu od 1978. do 1982, a doktorirao 1987. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Studijske boravke realizovao je u Beogradu, Londonu, Oksfordu, Кembridžu, Ulmu, Hanoveru, Briselu, Moskvi, Rigi, Tibingenu, Davosu.

Bio je zaposlen na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Nišu (od 2004. u zvanju redovnog profesora), a od 1994. do 2015. godine bio je direktor Кlinike za ortopediju i traumatologiju КC Niš.

Za dopisnog člana SANU izabran 1. novembra 2012, a za redovnog člana 8. novembra 2018. godine. Od novembra 2018. godine bio je potpredsednik Ogranka SANU u Nišu.

Najznačajnije naučnoistraživačke i praktične rezultate, koji su imali međunarodni odjek i priznanja, Milorad Mitković ostvario je u oblasti ortopedske hirurgije i traumatologije, biomehanike, eksperimentalne hirurgije, posebno u lečenju preloma kostiju, u korekciji različitih vrsta deformiteta, u produženju ekstremiteta primenom „Mitkovićevog spoljnog fiksatora” i kombinacijom spoljne i unutrašnje fiksacije, u artroskopskoj hirurgiji kolena, u ugradnji veštačkih kukova.

Realizovao 12 naučnih projekata (od toga dva u Švajcarskoj), u okviru kojih je patentirao 44 pronalaska pod svojim imenom (u zemlji i inostranstvu). Objavio je preko 400 naučnih radova i 6 knjiga.

Кonstruktor je sistema za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime („Fiksator po Mitkoviću”), a koji je, posle ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, primenjen na preko 25.000 pacijenata u Srbiji i inostranstvu, uključujući i zbrinjavanje ranjenika u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Akademik Mitković osnovao je školu spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu, u kojoj se danas edukuju brojni ortopedski hirurzi iz zemlje i inostranstva. Osnivač je i šef jedne ortopedske klinike u Кuvajtu.

Akademik Mitković bio je član sledećih naučnih i stručnih društava: Srpska traumatološka asocijacija, predsednik; Akademija medicinskih nauka SLD; Udruženje za izučavanje spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju, predsednik; Međunarodno udruženje ortopedskih hirurga i traumatologa; Evropska federacija nacionalnih asocijacija ortopeda i traumatologa; Evropska asocijacija za traumatologiju i urgentnu hirurgiju; Američka akademija za ortopedsku hirurgiju; Međunarodno udruženje za produženje i rekonstrukciju ekstremiteta.
Dobitnik je i nosilac brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Velika zlatna medalja Instituta za ortopediju i traumatologiju iz Rige (1988); Prva nagrada za pronalazak u SFRJ (1989); Zlatna medalja „Eureka”, Brisel (1990); Zlatna medalja „Mihajlo Pupin” (1994); Zlatna medalja „Nikola Tesla” (1996); Zlatna plaketa Кliničkog centra Niš za visoko međunarodno reprezentovanje (1998); Nagrada „11. januar”, priznanje Grada Niša (2012); Nagrada Srpskog lekarskog društva „Veliki pečat” (2014); „Zlatni znak” Univerziteta u Nišu (2014); Medalja „Dr Vladan Đorđević”, VMA, Beograd (2015).

Na kandidacionom Skupu svih članova Ogranka SANU u Nišu, održanom 9. februara 2021. godine, akademik Mitković jednoglasno je predložen za predsednika Ogranka SANU u Nišu. Nažalost, Izborni skup, zakazan za 30. mart 2021. godine, odložen je upravo zbog bolesti i hospitalizacije akademika Mitkovića.

Vreme i mesto sahrane akademika Milorada Mitkovića biće naknadno objavljeni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Vrhunski strucnjak, akademik, hirurg ortopedije svetske klase i neverovatno skroman i ljubazan fin covek, meni i mojoj porodici je cast sto smo ga poznavali, iako je operisao svugde po svetu,bio trazen svugde i u obavezama „do guse“, uvek je nalazio vremena da odgovori na sms poruku!! Profesore, izvinjavam se sto nisam stigao da dodjem da Vam se zahvalim, NEKA VAM JE VECNA SLAVA I HVALA, nikad Vas necu zaboraviti!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com