HronikaVirus KoronaZdravlje

Preminula porodilja koja je bila na respiratoru. Naložen unutrašnji stručni nadzor o njenom lečenju

Dvadesetsedmogodišnja žena iz sela Orljane, koja je bila na respiratoru, preminula je danas, potvrđeno je Niškim Vestima u upravi Kliničkog centra Niš. Ona je juče porođena, rodila je muško dete, ali je i beba nažalost preminula.

 

Trudnica iz opštine Doljevac je u nišku bolnicu stigla u sedmom mesecu trudnoće sa simptomima korona virusa, ali ni jedan test, a rađeno ih je nekoliko nije potvrdio infekciju.

“Pored višenedeljnih napora lekara Kliničkog centra Niš, trudnica je jutros u 8:55 preminula. Ona je hospitalizovana pod sumnjom na infekciju covid-19, njeno zdravstveno stanje i plućna funkcija su se pogoršavali, pa je zbog toga pre nedelju dana intubirana i stavljena na mehaničku ventilaciju. Poslednjih nedelju dana je provela u jedinici Intenzivne nege Ginekološko akušerske klinike, gde su i ona i beba bile pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom”, rekao je Niškim Vestima prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Kolegijum GAK-a je juče doneo odluku da zbog pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja trudnice i njene životne ugroženosti, kao i ugroženosti ploda, urade porođaj carskim rezom. Na žalost beba je nakon toga doživela srčani zastoj i posle jednosatne reanimacije je preminula, objašnjava dr Janković.

“Zdravstveno stanje žene je i nakon toga bilo jako teško, njen život je bio ugrožen i nažalost ona je preminula. Uprava Kliničkog centra izražava žaljenje i saučešće porodici, a s obzirom na to da više puta nakon hospitalizacije nije utvrđeno prisustvo virusa, Klinički centar Niš je pokrenuo uobičajenu proceduru, što znači da će lekari profesori Medicinskog fakulteta različite specijalnosti, ginekolog, anesteziolog i pulmolog izvršiti unutrašnji stručni nadzor o lečenju trudnice. Telo majke poslato je na Institut za sudsku medicinu kako bi se obdukcijom potencijalno utvrdio tačan uzrok smrti”, istakao je Janković.

Na lečenju u KC Niš nalaze se još dve trudnice od kojih je jedna iz Vranja, druga iz Kuršumlije. Ni jedna prema rečima lekara nije kovid pozitivna.

“Njihovo stanje je bez značajnijih promena. Trudnica iz Vranja koja je u sedmom mesecu trudnoće se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, ona je životno ugrožena, mada je njeno stanje za sada stabilno i bez dodatnih pogoršanja u odnosu na prethodni dan. Trudnica iz Kuršumlije koja je pre tri dana primljena u Klinički centar je u stabilnom opštem stanju, ne zahteva intenzivno lečenje i nalazi se u stacionaru kovid bolnice u novom Kliničkom centru”, kazao je dr Radmilo Janković.

U kovid bolnici u Nišu je 17 dece. U jedinici intenzivne nege je više od 60 pacijenata. Janković ističe da je veliki broj mladih ljudi hospitalizovan. Pacijenti dolaze iz svih centara Juga Srbije i veliki broj ima tešku kliničku sliku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com