Hronika

Preminula mati Darija, igumanija manastira Davidovice

Na dan molitvenog sećanja na Svetu mučenicu Anisiju i Prepodobnu Teodoru Carigradsku, u utorak 12. januara 2021. godine u bolnici u Beogradu, nakon četrdesetak dana borbe, od posledica pobeđene bolesti izazvane korona virusom, upokojila se u Gospodu igumanija manastira Davidovice mati Darija.

Igumanija Darija je rođena 1950. godine u Nišu u čestitoj, uglednoj građanskoj porodici Pantić. Na krštenju je dobila ime Draga. Detinjstvo i mladost provela je u rodnom Nišu gde je završila osnovnu i srednju školu kao i Fakultet fizičke kulture. Nakon udaje, zajedno sa svojim suprugom, Nišlijom Nebojšom Popovićem, dolazi u Priboj gde su oboje našli posao i zasnovali svoje porodično gnezdo. Mati Darija je bila profesor u pribojskoj osnovnoj školi Vuk Кaradžić. U novoj sredini stekla je veliki ugled kao vredan radnik, vrstan pedagog i omiljeni profesor.

Кako je vaspitana u patrijarhalnoj porodici nikada nije zaboravljala svoju veru. U teško komunističko vreme bila je duži niz godina predsednica Кola srpskih sestara pri pribojskom hramu Svetog Velikomučenika kneza Lazara. U braku se ostvarila i kao dobra supruga i uzorna i brižna majka. Sa svojim suprugom izrodila je dva sina Srđana i Ivana od kojih ima sedmoro unučadi.

Nakon smrti supruga odlučuje se da krene monaškim putem pa je zamonašena u manastiru Кumanici 2009. godine. Vredna i radna po prirodi odmah nakon monašenja tražila je od Episkopa da je uputi u manastir Davidovicu koji je želela da obnavlja. I u tome je u potpunosti uspela.

Na Cveti 2010. postavljena je za igumaniju manastira Davidovica. Ono što su drugi rušili i razgrađivali 350 godina ona je vrednim radom i trudom obnovila tako da je danas manastir Davidovica jedan lepo uređen, izgrađen i ugledan manastir. Svu svoju imovinu i sve što je imala dala je za obnovu manastira. A uglavnom je išla u staroj zakrpljenoj odeći.

Osim gradnje manastira mati Darija je gradila i dobre međuljudske hrišćanske odnose. Sa svima je znala da porazgovara, svakog da sasluša, koliko može pomogne. Po prirodi je bila vredna, ali i veliki borac, izuzetno energična. Svima je bila kao majka, ali i kao otac. Takvu su je svi poznavali.

Već duži niz godina imala je zdravstvenih problema, najviše sa astmom. I tu svoju poslednju borbu ovde na zemlji hrabro je iznela. Pobedila je opaku bolest ali njeno oslabljeno telo nije uspelo da se izbori sa posledicama. Bog ju je pozvao iz ovog prolaznog truležnog sveta u jedan bolji i neprolazni.

Zaupokojena Liturgija biće služena u četvrtak, 14. januara 2021. godine u manastiru Davidovici sa početkom u 9 sati dok će opelo sluškinji Božijoj mati Dariji biti služeno u 12 sati na monaškom groblju davidovičke obitelji gde će biti i sahrana. Liturgiju i opelo će služiti Njagovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije.

Izvor: Eparhija mileševska

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com