Kultura

Preminula legenda Niša i Hipi Doline, najpoznatiji niški DJ Branislav Bane Miljković

Bane Miljković (1954.) promoter, producent i svakako najpoznatiji niški DJ preminuo je danas u 68-godini života. Ostaće upamćen po tome što je sa Dinjom i Mikijem Lazićem osnovao Disko 13. Bio je promoter rocka, jazza, muzike u preko 3000 radio i TV emisija. Snimao je džinglove, organizovao koncerte, modne revije, radio kao voditelj na mnogim revijama i festivalima, osnivač je Jazz cluba Naissus.

Svoju karijeru počeo je 1969. na Radio Nišu , a od ’70 . do danas ima preko 7000 izvedenih DJ programa.

Prošao je obuku u londonskom Roger Squier Centru za profesionalne didžejeve i gostovao u diskotekama u Španiji, Sloveniji, piše u njegovoj bogatoj biografiji.

U produkciji dolina Hippy objavio je 13 CD – a sa muzikom iz Disca 13. Vlasnik je velike kolekcije ploča i CD – a , kao i obimne muzičke biblioteke.

Jedan od najsvestranijih Nišlija around r & r, u kome zauzima počasno mesto.

Vladan Vanja Stanojević, takođe zaljubljenik u rokenrol i veliki prijatelj Baneta Miljkovića, još iz osnovne škole, otkrio je Niškim Vestima da je Bane predosetio da će se njegov život završiti.

“Vezivala nas je muzika. Bane je još kao dečak bio veliki diskofil, imao je brdo ploča, kaseta… Bio je jedan pravi posvećenik rokenrola. Mi smo se skupljali, to neko društvo starih rokera, jedanput mesečno u kafanu Zvrk. Tu bi sedeli pričali evocirali uspomene. Sledeći naš sastanak je trebalo da bude 22. avgusta. Kada su javili Banetu za taj termin on je rekao “ok, dolazim, ako preživim”. On je osećao da je došao kraj. I na našem zadnjem susretu pre dvadesetak dana on je bio u jako teškom stanju, ali je ipak došao.”, kazao je Vanja Stanojević Niškim Vestima.

Dragan Aranđelović Ara prijatelj je sa Banetom više od 50 godina. Zbližila ih je muzika. Ono što je njega krasilo, priseća se Ara, osim što je želeo stalno i sve više da saznaje o muzici je i to što je radio neke druge stvari koje nisu bile direktno vezane za muziku, recimo organizovanje raznih manifestacija do pozajmljivanja svog glasa za razne reklame.

“Veliki gubitak za sve što se zove muzička scena ovog grada. Nažalost život ne pita. Od svih stvari i komentara koji su vezani za Banetov odlazak izdvojio bih kao najtačniji onaj koji je dao naš prijatelj Osman Balić, a to je da je Bane bio “Muzički toponim jednag grada i jednog našeg vremena! Ovaj komentar je pogodio srž, Bane je stvarno bio neko ko je bio zaštitni znak muzike našeg grada i jednog vremena koje je iza nas”, kazao je Dragan Aranđelović Ara.

Od Baneta Miljkovića opraštaju se njegovi prijatelji i saradnici i na društvenim mrežama. I producent Oliver Paunović u čijem je filmu o Hipi dolini i To je Toma učestvovao i govorio napisao je oproštajne reči na svom fb profilu.

Na mlađe generacije je svojom ličnošću i znanjem uticao. Jedan od njih je reditelj Vladimir Ristić.

U znak sećanja na Baneta Miljkovića na Niškoj televiziji biće prikazan film “Ceo svet u jednoj dolini” u kome je i on govorio o nekadašnjem Nišu i ulici koja je bila mesto susreta niške omladine sedamdesetih godina. Film će biti prikazan večeras od 19 časova, a možete ga pogledati i na Niškim Vestima.

Film o „Hipi dolini“ na Niškim Vestima (POGLEDAJ FILM)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ode Bane! Moj skolski drug! Meni tako drag! Kao sada da ga vidim u baraci Vozdove skole gde smo zajedno bili u obdanistu, pa u Osnovnoj skoli i Gimnaziji! Ne mogu da verujem da vise necu cuti njegov glas! Kulturan, odmeren, vaspitan! I sada vidim onu njegovu lepo osisanu kosu sa razdeljkom da se poseces, koji mu je pravio otac koji je bio berberin! Odose svi iz porodice Miljkovic od starijih…Banetova Mama i Tetka, Banetov Tata i sada Bane, moj Dragi, Najdrazi, Najomiljeniji Skolski Drug! Neka ti je, Bane Moj, laka zemlja! Cuvali te svi Andjeli ovoga sveta! Voli te Svetlana Popović! Videcemo se na nekoj od suncanih cvetnih livada tamo negde Gore!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com