HronikaVirus Korona

Preminula doktorka nije se zarazila od pacijenta, već je kontakt bio eksterni-iz Lugana

Doktorka iz Niša koja je preminula usled oboljenja od koronavirusa nije se zarazila od pacijenta niti od drugih kolega, već od eksternog slučaja iz Lugana, rekao je danas na konferenciji za novinare u Beogradu direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović. Ostali lekari i sestre koji su pozitivni na COVID 19 su na kućnom lečenju. Ima ih 11, rekao je prvi čovek niške zdravstvene ustanove.

Radovanović je istakao da je borba za život dr Briljane Natić Ljumović trajala od 14. marta do juče.

“Mi smo vodili bitku prvo na Infektivnoj klinici, pa u zgradi stare hirurgije gde je intenzivna nega. Nismo uspeli da dobijemo bitku”, istakao je Radovanović.

Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju ponovio je da u Kliničkom centru Niš nije zaražen ni jedan zdravstveni radnik koji učestvuje u lečenju pacijenata zaraženih virusom covid 19, uključujući i one koji se nalaze na jedinici intenzivne nege.

“Što se tiče prvog smrtnog ishoda u našoj bolnici, radi se o pacijentkinji koja je određeni deo kliničkog toka provela čak i kući, tek se naknadno lečila na Infektivnoj klinici pod dijagnozom nejasnog febrilnog stanja i tek nakon potvrde iz Lugana da je osoba sa kojom je ona bila u kontaktu zaražena koronom, onda se išlo u izolaciju unutar same Infektivne klinike. Njen klinički tok se nažalost progresivno pogoršavao, 21. je morala da bude intubirana i stavljena na mehaničku ventilaciju. Nažalost, nakon borbe od 14 dana mi smo izgubili bitku. Sem bileteralne pneumonije koju je zaradila kao posledicu invazije virusa imala je i neka druga oboljenja koja je prate duži niz godina i to je tendencija za gotovo sve najteže slučajeve koje trenutno imamo u Nišu.”, istakao je dr Radmilo Janković.

Janković kaže da su pacijenti zaraženi koronavirusom u Nišu uglavnom srednje i malo starije životne dobi.

“Još uvek nemamo starije pacijente što je dobro jer pretpostavljamo da bi njihov klinički tok bio mnogo agresivniji i da bi ishod bio opasniji.  Sve pacijente koje imamo uglavnom su iz populacije pacijenata koji imaju neke hronične bolesti, najčešće dijabetes ili bubrežnu insuficijenciju, ima onih sa hipertenzijom i srčanim oboljenjima.”

 

Radovanović je kazao i da je Klinički centar u Nišu je u potpunosti spreman za prihvat svih pacijenata.

“Infektivna klinika je prvo mesto gde ćemo prihvatati pacijente, nakon toga pulmologija gde su lakši pacijenti i na kraju stara zgrada hirurgije gde je kompletno preseljena naša intenzivna nega”, rekao je Radovanović.

Direktor Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju objasnio je da se Klinički centar Niš već pripremio za najteže slučajeve. Oni će biti smešteni u  zgradi stare hirurgije koja je tehnički potpuno opremljena sa više od 100 potencijalnih priključaka za respiratore.

“Mi već tamo imamo 40-ak spremnih respiratora i na 4. spratu u staroj neurohiruškoj intenzivnoj nezi rade 24 časa ekipe sa Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.”

Organizacija posla u Nišu i kapaciteti su slični kao u KC Srbije.  Klinika za plućne bolesti prima umereno teške slučajeve gde ih tretira respiratornom potporom koja nije invanzivna. Kada se bude zahtevala mehanička ventilacija oni prelaze u jedinicu intenzivne nege. Svi pacijenti imaju 24 sata nadzor i monitoring.

Oprema koju koristi KC Niš je najsavremenija oprema koja se tiče monitoringa i mehaničke ventilacije. Nekada nažalost i pored svega pacijentima nije moguće spastiti život, rekli su lekari iz niškog Kliničkog centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com