Kultura

Premijerom “Ko se boji Virdžinije Vulf ” Snežana Petrović obeležava 30 godina na daskama koje život znače

Kultni klasik Edvarda Olbija doživeće novu adaptaciju na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Premijera predstave je 12. oktobra u 20 časova, a pretpremijera večeras u istom terminu. Ovom predstavom glumica Snežana Petrović obeležava i 30 godina rada na daskama koje život znače.

Priču o životu između iluzije i realnosti poslednji put na sceni niškog teatra postavio je Gradimir Mirković 1967. godine. Sada će u novom duhu to učiniti reditelj Igor Pavlović.

„Razgovarala sam sa upravnikom i bila je moja ideja da se radi „Ko se boji Virdžinije Vulf”. Dogovorili smo se brzo, njemu se dopao komad, a ja sam to negde priželjkivala dugo. Samo sam čekala da dođem u prave godine za taj lik. To je ipak jedna starija žena. Oduševljena sam celom ekipom, podrškom uprave, rediteljem, koji nas je vodio lagano sa umećem i veštinom. Mekano nas je vodio, nismo osetili koliko je ova predstava jako zahtevna”, kazala je Snežana.

Ona tumači ulogu Marte, a supruga Džordža igra glumac Aleksandar Krstić.

„Ceo tekst je fenomenalan i sve uloge su dobro napisane. Džordž je fenomenalno napisan, ali uz rediteljske intervencije, postupke, on je meni dao i slobodu uz maštanje. Ta uloga sadrži ogromnu glumačku ponudu, koju glumac uzme i realizuje. To je spektar glumačkih zadataka, gde može da se pokaže mnogo toga. Do sada nisam imao ulogu ovakvog intenziteta, gde sam dva sata bez prestanka na sceni”, kaže Krstić.

Edvard Frenklin Olbi (1928 — 2016) bio je jedan od najvećih dramskih pisaca američke književnosti dvadesetog veka, a proglašen je „piscem generacije“ pošto je 1962. napisao kultni komad Ko se boji Virdžinije Vulf?, po kojem je 1966. snimljen i film sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama. Film je nagrađen sa pet Oskara. Rad na predstavi trajao je čak 40 dana.

„Kad smo svi počeli da verujemo jedni drugima, onda smo mogli da se zaigramo. Ovaj komad je zasnovan na igri Marte i Džordža, oni se sve vreme igraju igara, jer, u tom disfunkcionalnom odnosu, ne mogu da podnesu stvarnost“,  istakao je reditelj Igor Pavlović.

Predstava nije samo intimna drama sredovečnog para u krizi, ona predstavlja gotovo filozofsko ispitivanje granica između stvarnosti i iluzije.

„Postoje trenuci kad mašta može da se zloupotrebi, o čemu na određen način govori i naša predstava. Jeste ovo savremena drama, ali reditelj Igor je inkorporirao neke stvari. Nadam se da će se publika povezati sa likovima i odnosima koje smo izgradili u predstavili sa tim Igorovim rediteljskim potpisom”, kazao je Uroš Milojević.

Pored pomenutih glumaca, u predstavi igraju Natalija Jović i Jana Savić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com