Društvo

Premijerno prikazan dokumentarni film o Branku Miljkoviću

U Niškom kulturnom centru premijerno je prikazan dokumentarni film “Branko” o pesniku Branku Miljkoviću, za koji je scenario i režiju napisao Nišlija Miodrag Miljković.

Uoči sinoćne premijere, Miodrag Miljković je kazao da je tim filmom pokušao da pruži nova vidjenja o životu, a posebno o smrti jednog od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih pesnika druge polovine 20. veka.

“Postoji kanonizovana verzija da je Branko izvršio samoubistvo, koju je država forsirala, ali i niz indicija da je reč o ubistvu”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, nakon pesnikove smrti nikada nije objavljen obdukcioni nalaz, a do sada nisu otvoreni ni beogradski ni zagrebački dosijei koje je Branko imao.

“Smatramo da se Branko nije ubio, već da je ubijen. Kako je ubijen, ko je to učinio i zašto, to ne možemo da kažemo, ali smo dali par pretpostavki u filmu”, kazao je Miodrag Miljković.

On je rekao da je “gotovo sigurno” da je istraga o Brankovoj smrti “zabašurena” i da nikada nije sprovedena do kraja.

“Sijaset stvari govori u prilog tome da se jedva čekalo da se istraga završi i da se time više ne bave”, kazao je.

On je dodao da dilema o smrti Branka Miljkovića nije ključni motiv za pravljenje dokumetarnog filma, već je to umetnikova vanvremenska poezija, koja je i danas živa i aktuelna.

“Govorili su mu na početku da nije pesnik, da je filozof, da zbunjuje ljude, da je njegova poezija zatvorena, a njegova peozija je sve to preživela i izdržala sud vremena”, rekao je Miodrag Miljković.

Kako je naveo, dokumentarni film “Branko” donosi “neke nove momente i nove poglede na život”, posebno na kraj velikog pesnika, ali da je biografija “princa poezije” potpuno “filmska” i zaslužuje igrani film.

Miljković je kazao da je sa produkcijom “Sinopsis” na dokumentarnom filmu “Branku” radio godinu i po. Dokumentarac je uradjen uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Turističke organizacije Gadžin Han.

Premijernoj projekciji “Branka” prethodila je premijera autorskog filma “Muzička biografija Šabana Bajramovića”, upriličena pre dva dana, takodje u NKC.

Oba filma su, kako je istaknuto, “programski segment NKC pod neformalnim nazivom ‘Niški autori o značajnim Nišlijama’ “.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com