Društvo

Premijerno prikazan dokumentarni film o Branku Miljkoviću

U Niškom kulturnom centru premijerno je prikazan dokumentarni film „Branko“ o pesniku Branku Miljkoviću, za koji je scenario i režiju napisao Nišlija Miodrag Miljković.

Uoči sinoćne premijere, Miodrag Miljković je kazao da je tim filmom pokušao da pruži nova vidjenja o životu, a posebno o smrti jednog od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih pesnika druge polovine 20. veka.

„Postoji kanonizovana verzija da je Branko izvršio samoubistvo, koju je država forsirala, ali i niz indicija da je reč o ubistvu“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, nakon pesnikove smrti nikada nije objavljen obdukcioni nalaz, a do sada nisu otvoreni ni beogradski ni zagrebački dosijei koje je Branko imao.

„Smatramo da se Branko nije ubio, već da je ubijen. Kako je ubijen, ko je to učinio i zašto, to ne možemo da kažemo, ali smo dali par pretpostavki u filmu“, kazao je Miodrag Miljković.

On je rekao da je „gotovo sigurno“ da je istraga o Brankovoj smrti „zabašurena“ i da nikada nije sprovedena do kraja.

„Sijaset stvari govori u prilog tome da se jedva čekalo da se istraga završi i da se time više ne bave“, kazao je.

On je dodao da dilema o smrti Branka Miljkovića nije ključni motiv za pravljenje dokumetarnog filma, već je to umetnikova vanvremenska poezija, koja je i danas živa i aktuelna.

„Govorili su mu na početku da nije pesnik, da je filozof, da zbunjuje ljude, da je njegova poezija zatvorena, a njegova peozija je sve to preživela i izdržala sud vremena“, rekao je Miodrag Miljković.

Kako je naveo, dokumentarni film „Branko“ donosi „neke nove momente i nove poglede na život“, posebno na kraj velikog pesnika, ali da je biografija „princa poezije“ potpuno „filmska“ i zaslužuje igrani film.

Miljković je kazao da je sa produkcijom „Sinopsis“ na dokumentarnom filmu „Branku“ radio godinu i po. Dokumentarac je uradjen uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Turističke organizacije Gadžin Han.

Premijernoj projekciji „Branka“ prethodila je premijera autorskog filma „Muzička biografija Šabana Bajramovića“, upriličena pre dva dana, takodje u NKC.

Oba filma su, kako je istaknuto, „programski segment NKC pod neformalnim nazivom ‘Niški autori o značajnim Nišlijama’ „.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com