Kultura

Premijera predstave “Putujuće pozorište Šopalović” u ponedeljak i otvaranje festivala

Festival “Teatar na raskršću” svečano će biti otvoren 11. marta, na dan Narodnog pozorišta Niš, predstavom “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića. Izborom baš ove predstave želeli su da prikažu stanje u kome se nalazi umetnost i pozorište danas prikazujući trupu pozorišnih glumaca koji u okupiranom Užicu pokušavaju da izvedu pozorišnu predstavu.

Rediteljka Tanja Mandić Rigonat je kazala da je izbor ove drame povezan sa vremenom u kome živimo, gde se preispituje vrednost umetnosti i sloboda umetničkog izražavanja.

“Umetnička dela menjaju naše živote i mislim da to više nije potrebno dokazivati jer svako ko je pogledao neki film, pročitao neku knjigu , došao u pozorište, zna da se nešto dogodi u njemu”, kaže Rigonat.

Ona je dodala, da je ova predstava izvođena nekoliko puta, ali da je imala više izvođenja u inostranstvu nego u Srbiji.

“Imamo trupu putujućih glumaca koja je pod okupacijom krenula trbuhom za kruhom da rade ono što jedino i znaju, a to je da izvode pozorišne predstave po kafanama. Repertoar im je odličan odabrali su “Šilerove razbojnike”, međutim, oni tu predstavu nikada neće odigrati. Dolazi do njene zabrane ali, oni su se izmešali sa narodom pre svega reklamirajući predstavu na trgu, na kojem su vešala sa obešenim ljudima, iako , predstava nije odigrana došlo je do kontakta glumaca sa građanima Užica i nešto se dogodilo iz tog sudara”, kazala je Rigonat.

Glumac Aleksandar Mihajlović rekao je da je velika čast igrati u ovoj predstavi i da je jedan od sna svakog glumca da govori reči iz ove drame na pozornici.

“Ovo je jedna od sigurno najbolje napisanih drama na ovim prostorima i mislim da imamo dobru predstavu, ostavićemo na publici da na premijeri proceni da li smo napravili odličnu predstavu”, rekao je Mihajlović.

Direktor Narodonog pozorišta Spasoje Milovanović rekao je da Narodno pozorište uložilo maksimum svojih napora da svaku premijeru predstavi na najbolji mogući način.

“Srećna je okolnost, odnosno odluka da  se festival “Teatar na raskršću” spoji sa danom pozorišta, zapravo je jedna naša potvrda uspeha i želje da na jednom mestu okupimo sve značajne pozorišne institucije i stvaraoce, ne samo Srbije već i regiona ovde u Nišu i verujem da smo na putu da napravimo dobar festival  i da se dostojno predstavimo najširoj mogućoj javnosti”, rekao je Milovanović.

On je dodao, da će na takmičarskom delu festivala biti devet predstava i on će otpočeti 12. marta.

“Ne bih mogao da izdvojim nijednu predstavu , nemamo baš tako često prilku da nam na samo pet minuta od naše kuće dođe pozorište iz Maribora ili pozorište iz Soluna, Sarajeva i drugih gradova. Ovo je jedinstvena prilika da naša publika pogleda ono što je najznačajnije i najzanimljivije, u ovom trenutku i što nam dolazi iz različitih  država”, rekao je Milovanović.

Cena karte na dan predstave iznosi 700 dinara, komplet karata je 2 hiljade i 400 dinara. Pojedinačna karta iznosi 500 dinara za parter, a za balkon 300 dinara. U prodaji je još vrlo malo karata, a premijera predstave “Putujuće pozorište Šopalović” je rasprodata.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com