Kultura

Premijera predstave “Prasetina na 178 načina” u Narodnom pozorištu

Premijera predstave "Prasetina na 178 načina" u režiji Sonje Petrović, a po tekstu Aleksandre Jovanović, zakazana je za 30. januar u 20.00 sati na maloj sceni, a prva repriza je 1. februara u 20.00 časova

Kostimograf i scenograf predstave je Irina Somborac Oke. Jovana Rakić zadužena je za koreografiju i scenski pokret, a Nenad Kojić za muziku. Lektor je Nataša Ilić, a organizator Snežana Jović.
U predstavi igraju Uroš Milojević, Stefan Mladenović, Danilo Petrović i gostujući glumci Andrija Mitić i Milica Filić.

REČ AUTORKE

U hrpi senzacionalističkih izveštavanja o seksualnom nasilju, često nailazimo na epitete poput „monstrum“, „divljak“, „čudovište“ i „bolesnici što iskaču iz mračnih prolaza“, što rezultira podmuklim odvajanjem samog čoveka od čina. Silovatelj je mrak, aždaja, minotaur što vreba u lavirintu, skoro uvek bez lica i obličija (osim falusnog), a i kada mu se dodeli lik, on mora biti takav da se ljudi ne prepoznaju u njemu. Prepoznavanje je užasnije od samog zločina. I dok neki lupaju glavama pitanjem ko su ti bolesni ljudi, na scenu izlazi Žuti.

Žuti ̶ ranjivi dečak, zaljubljeni, uplašeni, Žuti koji bežeći od Oca postaje isti on, Žuti koji zna šta hoće ali ne razume šta čini, Žuti koji je navikao na miris krvi, cičanje i miris tek zaklanog mesa. Na kraju, Žuti koji zna da reč „Ne“ ne znači ništa, ako se on pita.

Prasetina na 178 načina je njegova priča. U njoj žene ne govore mnogo i ništa se ne pitaj

Ipak, čak i nakon što Žuti učini sve što je u njegovoj moći da vas zasmeje, dirne, ubedi da narator mora da govori istinu, stvoriće se prvo pukotina, zatim procep, a onda rupa kroz koju ulazi stvarnost. U njoj, krevet jeste klanica, svinje osećaju strah, silovatelji ponekad plaču i liče na čoveka.

Na Konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst 2021/2022. godine stručni žiri preporučio je i posebno istakao dramu Prasetina na 178 načina Aleksandre Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com