Kultura

Premijera predstave “Noćna frajla” na početku pozorišne sezone u Nišu

Nova pozorišna sezona sa porukom "Nepromenjeno"

Nova pozorišna sezona u niškom teatru počinje predstavom “Noćna frajla” Aleksandra Popovića, a u režiji Branislava Mićunovića. Pretpremijera predstave zakazana je za 9. novembar, a premijera za 10. novembar u 20 časova. Već u subotu 12. novembra biće odigrana prva repriza. Cena ulaznice za ovu predstavu iznosi 700 dinara za parter i 600 dinara za balkon. Karte se mogu kupiti na blagajni pozorišta, radnim danima od 10h do 20 sati.

Posle 20 godina Narodno pozorište Niš igra predstavu po tekstu Aleksandra Popovića, a inače se tekstovi ovog autora retko igraju.

“Noćna frajla koju je postavio reditelj Branislav Mićunović sa ansamblom Narodnog pozorišta u Nišu je potpuno drugačija. Veliku pomoć je dao i Dejan Petković, koji je nedavno doktorirao na tekstovima Aleksandra Popopovića. I glumci su prošli kroz težak proces, pre svega prateći rediteljske instrukcije, a zatim i boreći se sa samim tekstom koji se otima nekakvom racionalnom viđenju, koji se otima uzornom vođenju radnje”, rekao je direktor niškog teatra Spasoje Ž. Milovanović.

Reditelj Branislav Mićunović kazao je da ga za Niš vezuju četiri predstave koje je radio u niškom pozorištu.

Branislav Mićunović, reditelj

“Želeo sam da bude domaći autor, da bude brojan ansambl i da to bude Aleksandar Popović koji me i mimo našeg prijateljstva, u najboljem smislu progoni. Noćna frajla jeste u osnovi farsa, ali nudi neku univerzalnost. U realizaciji ove predstave me nije povela uobičajeni princip, zadati žanr. Moja potreba da na ovaj način realizujem ovu predstavu je bila da imamo jednog velikog svetskog pisca sa najuniverzalnijom temom. Aleksandra Popovića je teško prevoditi, da je mogao biti preveden na više jezika, on bi bio svetski pisac. To jeste priča o raspadanju jedne porodice, ali je i priča o potpunom raspadanju sveta. Ovo što se događa u svetu se poklapa sa ovom predstavom koju doživljavamo na taj način. Duboki su razlozi ljudske teskobe. Ja nisam zajedno sa mojim saradnicima pravio predstavu koja će se razlikovati, to je prosto izašlo iz mog osećanja”, kazao je Mićunović.

Foto: V.M.

Dr Dejan Petković je istakao da pripreme za ovaj komad trju godinu dana. Izabran je jedan od najepskijih, jedan od komada polihone strukture, u koji je način ideje, smisla, filozofskog i ljudskog obrasca utkan u ovu dramu.

 

“Ući u duh igre, a ne izneveriti Aleksandra Popovića, baviti se pozorištem, a ne napraviti distancu od svih njegovih instrumentalnih načela, bilo je teško. Ovo je predstava dilema, predstava paradoksa i ja se nadam da smo omogućili Aci Popoviću i njegovoj frajli da progovore jezikom koji će biti potpuno razumljiv i vrlo uznemirujuć. Mislim da su svi ovi ljudi koji učestvuju u predstavi dali svoj maksimum”, istakao je Petković.

Foto: Nikola Milosavljević

Saja Krstović je glumica kojoj je upravo pripala uloga noćne frajle.

“Mnogo sam srećna i zadovoljna što sam imala prilike da budem deo jedne predivne predstave. To postizanje te grandiozne jednostavnosti koju smo svi imali problem da shvatimo, vrlo sam ponosna i na sebe i na svoje kolege. Vraća mi se sve vreme jedna rečenica “sve se ovo već desilo”, o tome je i naša predstava”, rekla je .

Foto: Nikola Milosavljević

Aleksandar Markinković, koji tumači lik Slavoljuba je rekao da ovaj dvomesečni rad smatra kao jedan master klas, na kome je zaista dosta naučio. I za Maju Cvetković, glumicu niškog teatra, rad na ovoj predstavi predstavljao je pravi izazov.

“Posle dužeg vremena se u mom životu i karijeri javio reditelj koji provocira moje granice za koje nisam znala kolike su mi. Jako mi je bitan bio ovaj proces za sam nastavak života i karijere. Da, bilo je teško, i meni je to bilo divno i to mi je bio izazov. Zaista se nisam vodila publikom, već je ovde bilo važno moje viđenje, pa samim tim ja mislim ako ne postoji laž sa scene onda je to već velika stvar za publiku. Mislim da je najvažnije da scena ne trpi laž, a ovde laži nema”, rekla je Maja Vukojević Cvetković.

Glumica Jasminka Hodžić je zaključila da pozorište ide u nekom drugom pravcu.

“Menjaju se stvari, ovo je bilo potrebno nama kao ansamblu. Jeste bilo teško, sam jezik Aleksandra Popovića je težak. Da nije bilo tako, sada ne bi bilo lako. Ovo je predstava za koju može da se kaže “predstava je kolektivni čin””, rekla je Jasminka Hodžić.

Foto: Nikola Milosavljević

U predstavi igraju: Aleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Miloš Cvetković, Sanja Кrstović, Aleksandar Marinković, Marjan Todorović, Maja Vukojević Cvetković, Jovana Кrstić, Nađa Nedović Tekinder, Maja Dejanović, Natalija Jović, Jovana Golubović, Vesna Stanković, Ivana Nedović, Dragana Jovanović i Bratislava Milić.

Nakon ove premijere, prema rečima direktora Spasoja Ž. Milovanovića, Narodno pozorište u Nišu čeka još jedna premijera u ovom mesecu.

“Ideja je da se do kraja ove sezone pripremi sve više premijera po tekstovima domaćih pisaca. Ideja je da podjednako promovišemo savremene niške pisce, savremene srpske pisce, a isto tako da se bavimo i klasikom i svim drugim žanrovima pozorišnog izraza”, rekao je direktor niškog pozorišta.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com