Kultura

Premijera predstave “Kući” u Akademskom pozorištu

Kamerna scena Akademskog pozorišta SKC-a je večeras od 21,00 sat rezervisana za premijeru predstave “Kući”, u režiji Davida Alića, rađena po tekstu LJudmile Razumovske. Inače, ovo je prva od dve premijere koje publiku ovog oktobra očekuju u pozorištu SKC-a.

Reč je o komadu koji na scenu donosi priče iz domova za nezbrinutu decu.

“Prateći tragičnu sudbinu odbegle dece iz domova za nezbrinutu decu, suočavamo se sa jednim surovim svetom koji ih okružuje – svetom ubistava, silovanja, narkomanije, nasilja, straha, bolesti, uživanja u smrti, preljube i vrlo malo smeha. Nažalost, taj svet nije samo napisan od strane Ljudmile Razumovske, već je i te kako stvaran. Leži pod našim nogama, u kanalizaciji i podrumima, te nam se zato čini i da ne postoji. No, u tom odvratnom svetu naši junaci su stvorili svoju porodicu”, navodi reditelj predstave.

Predstava govori o želji svakog čoveka za toplinom i porodicom.

“U svakome od nas čuči potreba za porodicom, toplinom doma, majčinskom zagrljaju, pa kakva onda mogu biti deca kojima je ta ljubav oduzeta? I baš zato naši likovi postaju junaci, jer su se grčevito borili da u mraku koji ih okružuje pronađu svetlost, borili su se za svoj život i svoj dom. U svakoj generaciji ovi ljudi postoje; tu su kao senka iz podzemlja koja vapi da bude prihvaćena. I ne, nikada nije problem u njima već u nama, jer ako mi svoj porod lišimo ljubavi i topline doma, onda jedino mesto koje mogu nazvati Kućom jeste Smrt”, objašnjava Alić.

Uloge tumače Barbara Savić, Nikola Stevanović, Igor Ivanovski, Marko Stojanović, Anastasija Rančić, Petar Ščepihin, Emilija Cvetković i Milan Koković. Koreografiju je radila Danica Ničić, majstor svetla je Nevena Petković, a majstor tona je Aleksa Ristić.

Inače, ovo je jedna od dve premijere Akademskog pozorišta ovog oktobra. Sledeća je predstava “Miris života unazad”, u režiji Dušana Matejića, rađena po motivima romana “Život je pred tobom” Romena Garija. Prvo igranje zakazano je za 29. oktobar od 21 sat.

Svi zainteresovani mogu kupiti karte u agenciji Travego (Koste Stamenkovića br. 5) ili od 20 sati u pozorištu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com