Kultura

Premijera predstave “Afera nedužne Anabele” u Narodnom pozorištu

Predstavu “Afera nedužne Anabele” Velibora Lukića, a u režiji Igora Pavlovića, koja se igra na Maloj sceni pozorišta, niška publika premijerno će moći da pogleda sutra, 27. decembra u 20.00, dok je prva repriza već naredne večeri, 28. decembra u 20.00.

Cena ulaznice je 700 dinara.

“Ovu mističnu farsu Velimira Lukića želeo sam da radim odavno. Savremenost i svevremenost ovog teksta govore da je već postao klasik i da je, nažalost, večno aktuelan. Kažem nažalost, jer bih više voleo da smo, kao društvo, motive iz komada prevazišli i da smo na sopstvenim greškama uz pomoć istorije nešto i naučili, čemu ona i služi… čini mi se. Normalan pojedinac, stavljen je pred nemoguć izbor: ili će izgubiti sebe, svoju dušu, svoju ljudskost, ili će izgubiti život i svoje životno delo. Svaki izbor je pogrešan u okolnostima neslobode o kojoj je Lukić pisao. Slobodnog izbora nema, jer nema ni slobode. U čoveku pobeđuje pragmatična “biljka od krvi i mesa” spremna da se povinuje i preobrazi u “sićušnog poslušnog građanina”, kazao je Pavlović.

Rad na predstavi i za glumačku ekipu bio je veliki izazov, pre svega zbog, kako kažu, težine samog dela.

„Nisam se dosad susreo sa ovakvom ulogom, kompleksnom u svakom smislu, glumački i fizički. Puna je emotivnih stanja, prelaza, lomova a sve to porizilazi najpre iz borbe mog lika protiv sistema, a onda i nemoći da nešto promeni“, kazao je glumac, Aleksandra Krstić.

O reditelju

Završio glumu na Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Mihaila Janketića. Od 2002. zaposlen u Narodnom pozorištu u Subotici, a od 2006. stalni član drame Srpskog narodnog pozorišta, u kojima je odigrao oko 60 uloga. Završio je master studije iz multimedijalne režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Aleksandra Davića. Osnivač je pozorišne trupe ARTERIA, koja je prisutna na pozorišnoj sceni od 2008 godine. Igra na televiziji i filmu. Prevodi dramske tekstove sa engleskog (High life, Otpor). Režira predstave u profesionalnim pozorištima i svojoj trupi (Novosadsko pozorište, SNP, Pozorište mladih, Narodno pozorište Niš). Stalni je saradnik Gradskog pozorišta Bečej, gde u Dramskom studiju mladih radi od 2009. godine. Istražuje tehniku Mihaila Čehova. Igrao u predstavama u Mađarskoj i Hrvatskoj. Sarađivao sa Akademijom umetnosti u Osijeku. Režira kratkometražni animirani film Korak, za koji je napisao scenario.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com