Kultura

Premijera „Oslobođenje Skoplja“ u režiji Gorčina Stojanovića

Premijera predstave „Oslobođenje Skoplja“ , druga po redu koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac u ovoj sezoni, rađena po tekstu Dušana Jovanovića, u režiji Gorčina Stojanovića, održaće se na sceni niškog pozorišta danas u 20 sati.

“Kad bih imao bar jedan odgovor, ne bih radio ovu predstavu. Kad odgovore koje mislim da imam ne bi iznova pod sumnju stavilo neposredno, posredno, proživljeno ili sanjano iskustvo, ne bih se bavio teatrom”, reditelj Gorčin Stojanović o ponovo aktuelnom tekstu „Oslobođenje Skoplja“ .

Prvu reprizu, niška publika će imati priliku da vidi 23. marta, a ulaznice po ceni od 800 dinara, mogu se kupiti na blagajni pozorišta od 10 do 20 sati.

Prema rečima Dušana Jovanovića, ovaj pozorišni komad u tri čina obuhvata fragmente sećanja na kraj Drugog svetskog rata – tada šestogodišnjeg deteta muškog pola.

“Uvereni da je to pitanje vredno i gledaočeve pažnje, zapisane fragmente sećanja nanizali smo u verovatnom hronološkom redosledu, koji sada – uslovno rečeno – u epskom dramskom obliku dajemo gledaocima na razmišljanje”, Dušan Jovanović o komadu.

 

O reditelju

Gorčin Stojanović, rođen je u Sarajevu 1966. godine. Na FDU u Beogradu diplomirao pozorišnu režiju u klasi profesora Dejana Mijača i Egona Savina.  Od novembra 1989. do danas režirao šezdesetak predstava. Predsednik Saveta Bitefa (1997–2001), upravnik JDP (2001–02), umetnički direktor JDP od 2001. godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com