Kultura

Premijera komada “1789” za godišnjicu pozorišta i start festivala

Premijernim izvođenjem komada „1789“ reditelja Hadija Kurića, Narodno pozorište iz Niša će 11. marta obeležiti 133 godine rada. Ovim će zvanično početi drugi po redu pozorišni festival „Teatar na raskršću“.

Predstava „1789“ se bavi turbulentim periodom koji su obeležili veliki preokreti. U fokusu priče su vođe, dok narod sa svim svojim patnjama i stremljenjima uvek ostaje u drugom planu.

Predstava govori o moćnicima koji, slepi pred evidentnim dokazima da će celo društvo postradati u krvavom haosu, nisu u stanju da preduprede tragediju.

Foto: Narodno pozorište Niš

Lideri su ti koji greše u proceni, indoktriniraju ili odlučuju da koriste nasilje kada smatraju za shodno. Mi od njih pravimo bogove, pa onda oni nama mogu da manipulišu i da nas uvode u krvave momente istorije kao što je ona koju smo svi mi ovde živeli devedesetih, ili kao što su živeli Francuzi u francuskoj revoluciji. Umnogome zavisi od lidera i nažalost i oni su samo obični ljudi, kao i svi mi“, ističe reditelj Hadi Kurić, koji je i autor teksta.

Foto: Narodno pozorište Niš

Gledajući kroz istoriju, gotovo svi narodi su u nekom trenutku imali neke vođe, koje zaslepljene sopstvenim ambicijama, snovima i željama, celokupnu zajednicu i sebe same survaju u ponor. Neki su vođeni ideologijom, drugi patriotizmom, treći osvetom ili čak opsesivnom ljubavlju, ali svi zajedno dele istu sudbinu – nasilnu smrt koju nisu bili u stanju da predvide.

Foto: Narodno pozorište Niš

Istorija kao predmet, očigledno, treba da bude mnogo zastupljenija u školama, zato što se, u suštini, već sve desilo. Pa, i ovakvi ljudi su nam se već dešavali. Ali, uvek dolazimo do toga da postojimo i mi koji se nanovo iznenađujemo, i oni koji su sazdani po ovakvom modelu“, kaže glumac Aleksandar Mihailović koji u predstavi ima glavnu ulogu i tumači lik kralja.

U predstavi igraju još i Sanja Кrstović, Aleksandar Marinković, Danilo Petrović, Nađa Nedović Tekinder i Miloš Cvetković, stalni članovi niškog ansambla, a kao gosti pojavljuju se Jovana Golubović u ulozi kraljice i Bratislava Milić.

Foto: Narodno pozorište Niš

Ovogodišnji festival „Teatar na raskšću“, drugi po redu, traje od 12 do 19. marta. Za neku od nagrada konkuriše osam predstava, pozorišnih ansambala iz Bugarske, Severne Makedonije, Slovenije, Rumunije, Crne Gore i Republike Srpske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com