Kultura

PREMIJERA: Komad “Na čistini” po motivima Sremčevih pripovedaka

Prva predstava kojom će početi obeležavanje 130 godina od osnivanja niškog Narodnog pozorišta je “Na čistini”, po motivima četiri pripovetke Stevana Sremca. Reditelj, Dušan Petrović, prvi put režira u niškom pozorištu, a glumci kažu da je rad na predstavi bio opuštajući i bez tenzija, baš kako se očekuje od nekog ko dolazi iz severnih delova naše zemlje. Komad će premijerno biti prikazan u utorak, 31. januara od 20 sati, a repriza je već sutradan.

Kako je istakao upravnik Ivan Vuković, veliki jubilej, 130 godina rada i postojanja niškog teatra, počinje premijerom komada po motivima Sremčevih pripovedaka, a za 11. mart, kada je pozorište zvanično počelo sa radom, sledi još jedna premijera.

“Počinjemo sa Sremčevim delima, jednog od osnivača našeg pozorišta, a nastavljamo 11. marta kada nas očekuje premijera Gogoljevih “Mrtvih duša” u režiji Ane Đorđević. Dakle, cela ova godina biće u znaku velikog jubileja,” istakao je Vuković.

Inače, komad “Na čistini” nastao je po motivima manje poznate Sremčeve proze, a adaptaciju tekstova uradili su Dušan Petrović i Svetislav Jovanov.

“Glavno zbivanje u predstavi pronašli smo u priči “Putujuće društvo”, koja se bavi sudbinom putujućih glumaca s kraja 19. veka. Njihovi problemi, egzistencijalni, u vidu večite nestašice sredstava, tako i profesionalni, koji se tiču izbora adekvatnog repertoara, učinili su nam više nego aktulenim. U našoj predstavi glumačka trupa svoje nevolje rešava igranjem tri žanrovski različite priče”, kazao je reditelj Petrović.

Reditelj Dušan Petrović

Scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime Dragica Laušević, a muziku Stefan Ćirić.
U predstavi glumi i dvoje gostujućih glumaca, Kristina Tošić i Miloš Đurović, a jednu od glavnih uloga, Blagoja, vođu glumačke trupe, glumi prvak niškog teatra Aleksandar Mihailović.

“Radili smo dva i po meseca, bez tenzije. A i što bi… polako… videćemo”, kazao je Mihailović kroz osmeh, aludirajući da je komad režirao Lala.

Osim pripovetke “Putujuće društvo”, u građi komada učestvuju i tri manje poznate Sremčeve  priče “Ibiš aga”, “Prva žalost Pušina” i “Pazar za staro”.

Premijera komada “Na čistini” je sutra, 31. januara u 20 sati, a repriza već sutradan 1. februara. U Narodnom pozorištu kažu da karata za sutrašnju premijeru ima samo još za balkon, ali da za reprizu ima još dosta karata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com