Kultura

Premijera filma “Legende Čaira” na festivalu filma u Vranju

Film "Legende Čaira" otvara Festival

U organizaciji udruženja “Dokument 06” i pod pokroviteljstvom Grada Vranja, u sali pozorišta “Bora Stanković” u Vranju će 21. i 22. decembra 2023. godine održaće se 19. međunarodni festival dokumentarnog filma “Dokument 2023”. Film “Legende Čaira”, producenta Olivera Paunovića otvoriće festival.

Program počinje u 20 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Projekcijama će prisustvovati autori filmova, kao i neki od aktera – Legende Radničkog, Slobodan Halilović i golman Zoran Milenković, reditelj Vladimir Ristić i producent Oliver Paunović iz Niša.

Real sa Nišave ove godine slavi veliki jubilej, 100 godina od osnivanja. I upravo je to bio povod producentu Oliveru Paunoviću da u njegovoj „City produkciji“ snimi film „Legende Čaira“ o klubu od kojeg je Evropa strepela i saznala „Kude je taj Niš“, klub koji se voli, koji je u srcu Nišlija i klub koji je zlatnim slovima ispisivao svoju istoriju.

 

U dva festivalska dana biće prikazano 6 filmova iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske – BIH i Hrvatske. U četvrtak, na otvaranju festivala, publika će moći da pogleda filmove ,,Legende Čaira’’ u režiji Vladimira Ristića, ,,Idu dani’’ čiju režiju potpisuje Igor M. Toholj, film nastao u koprodukciji Srbije i Hrvatske i film ,,Srbijanka’’ autora Nebojše Ilića.

Drugog dana festivala biće prikazana ostvarenja ,,Na kraju puta’’ Ivana Todorovića, zatim ,,Da zakitim mramor cvijećem’’ crnogorske rediteljke Sare Stijović i ,,Moj Branko ne laže’’ reditelja Branka Lazića iz BIH –a.

Program festivala

Otvaranje festivala

Legende Čaira

Režija: Vladimir Ristić (Srbija) 2023, 99 min. Film predstavlja klub od koga je Evropa strepela i saznala „Kude je taj Niš“, klub koji se voli, koji je u srcu Nišlija i klub koji je zlatnim slovima ispisivao svoju istoriju.

Idu dani

Režija: Igor M. Toholj (Srbija / Hrvatska) 2022, 18 min. Mašinski film. Automatski film. U strukturi filma se smenjuju i variraju kadrovi iz privatne arhive, koji sadrže fragmente sećanja, a sinergija između čoveka i algoritma kreira njihov poredak. 

Srbijanka

Režija: Nebojša Ilić (Srbija) 2023, 21 min. U drevnim vremenima države su naseljavale ljude u granična područja da bi bili život koji brani zemlju svojim postojanjem. Čuvajući svoje ognjište, čuvali su i državu. Ona koja ima simbolično ime, živi u jednom sasvim drugačijem svetu nego onom kakav poznaju mlađe generacije. Ona je čuvar zemlje, kamen međaš… ne samo između dve države, već i između dva sveta, savremenog i onog koji polako gasne na obroncima crnotrvskih brda. Film o Srbijanki Mitrović, poslednjem stanovniku mahale Todorovci, u optini Crna Trava. 

Petak

Na kraju puta

Režija: Ivana Todorović (Srbija) 2022, 19 min. Na svom malom imanju Željko i Viki posvetili su se pružanju mirnog i dostojanstvenog kraja odbačenim konjima.

Oni su žrtvovali sve što su imali da bi ova zaboravljena stvorenja dobila saosećanje koje zaslužuju. Na kraju puta je moćan i dirljiv film koji istražuje teme smrtnosti, saosećanja i dostojanstva koje pripada svim živim bićima.

Da zakitim mramor cvijećem

Režija: Sara Stijović (Crna Gora) 2021, 12 min Jedini sin jedne crnogorske porodice poginuo je u saobraćajnoj nesreći – izgubili su glavu porodice. Čuje se lelek sa suzama – jadikovka. Nariče njegova starija sestra. Osim što predstavlja tugovanje, naricanje je jedan od preduslova za prelazak umrlog na drugu stranu. Da zakitim mramor cvijećem je priča o sestri i bratu – o tugi, smrti, ali i o nadi. 

Moj Branko ne laže

Režija: Branko Lazić (Republika Srpska, BiH) 2022, 84 min. Kako je Branko Ćopić, posleratni najčitaniji, najprevođeniji, najtiražniji pisac čitavog jugoslovenskog prostora, podjednako omiljen i kod dece i kod odraslih, postao prvi jeretik komunističke Jugoslavije?

Kako je vedri pisac, koji je iza sebe ostavio impozantno delo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, postao i ostao „samo“ partizanski i dečiji pisac? Rekli su o njemu da je prvi komunistički jeretik, najčitaniji pisac Jugosavije, pisac za narod i sirotinju, najomiljeniji osmeh Beograda, poslednji Krajišnik…

Zatvaranje festivala

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com