Kultura

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa

U Maloj sali Niškog kulturng centra u petak, 3. februara u 19 sati održaće se Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa (Marko Grba Singh), uz prisusutvo autora.

Svetsku premijeru film je imao na Međunarodnom festivalu u Lokarnu, a domaću na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

U napuštenom stanu na obodu Beograda, sećanja na noćne more uporno se prepliću sa uspomenama iz detinjstva. U filmu su korišćeni i porodični arhivski snimci iz perioda 1998. i 1999. godine sa posebniim akcentom na period NATO bombardovanja.

„Reč – rampart mi je bila zanimljiva i nezamenjiva, jer na engleskom može da se tumači i kao imenica i kao glagol, uz značenje koje po mom mišljenju jako dobro opisuje atmosferu filma. To jeste bedem, utvrđenje, pa čak i neka vrsta skloništa. Film je o prostorima iz detinjstva, stanu i kući odrastanja, pa može da se kaže da su ti prostori neka vrsta bedema koji je čuvao sećanje od nestanka. Isto tako može da se odnosi na porodicu koja je u tim vremenima napravila neku vrstu bedema od spoljašnjeg sveta da bi nas zaštitila. Postoji i treća dimenzija koju će razumeti samo oni koji su igrali video igricu “Heroes of Might&Magic III“, kazao je Marko Grba Sing o naslovu filma.

Marko Grba Sing je jedan od najtalentovanijih domaćih autora mlađe generacije, bavi se dokumentarnim i eksperimentalnim filmom, kratkometražnim i dugometražnim, a poslednjih godina je aktivan i kao umetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com