Kultura

Premijera dokumentarnog filma “Trnje i lovorike Olge Ilić”

Dokumentarni film ” Trnje i lovorike Olge Ilić”, rediteljski debi Jelene Stojanović, biće premijerno prikazan u nedelju, 25. avgusta  u 18 časova u hotelu “Ambasador” ( II sprat ) kao prvi film “KINO REGIONA” u okviru 54. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma – Filmski susreti Niš 2019. godine.

O filmu:

Dokumentarni film ” Trnje i lovorike Olge Ilić” je uzbudljiva priča koja prati burnu biografiju najveće niške pozorišne glumice svih vremena, a danas zaboravljene Olge Ilić.

Ova rođena Solunjanka karijeru je otpočela i završila u Nišu, kao prvakinja drame i reditelj.
Opreski sopran, pevačica šansona i sevdalinki, snimila je više od 25 gramofonskih ploča, odigrala preko sto uloga i režirala više od 15 predstava, jedna je od najvećih srpskih pozorišnih glumica i začetnika modernog srpskog teatra.
Nakon Sare Bernar, 1910. godine Olga se upisala u istoriju  kao prvi ženski Hamlet na Balkanu. Odlikovana ordenom Svetog Save V stepena uživa naklonost i kritike pesnika, pisaca, akademika, pozorišnih radnika i skadarlijskih boema toga vremena- Branislava Nušića, Bore Stankovića, Vojislava Ilića, Žanke Stokić, Dobrice Milutinovića, Jovana Tanića , Nikole Uzunovića i drugih.
Film se uz obilje arhivskog materijala: fotografija, novinskih članaka, pozorišne kritike, oslanja i na samu autobiografiju Olge Ilić , “O njoj, koja se ne vraća”.
Spisateljski talenat koji je krasio Olgu, ostavio nam je književni dragulj, ali i redak dokument o društvenim i kulturnim zbivanjima sa kraja 19-og  i početka 20. veka u Srbiji i Balkanu.
Uz niz anegdota, smešnih ali i  tužnih, koje su obeležile karijeru i život Olge Ilić, film je protkan i originalnim muzičkim zapisima, gde čujemo Olgin glas sa ploča starijih i od 100 godina.
Članica prvog niškog pozorišta “Sinđelić”, ipak naša najveća putujuća glumica, nastupa u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Splitu, Osijeku, Skoplju, Varaždinu, Leskovcu, Šapcu i širom Balkana u prvoj polovini 20. veka.
Iako dve ulice u Nišu i Novom Sadu nose ime ove velike umetnice, ona je danas skoro zaboravljena.
Svoju umetničku misiju i pedagoški rad predano je vršila, a ovaj film predstavlja pokušaj da se vrati istorijsko sećanje na ovu veliku ženu, ali i kulturni polet nastao oslobođenjem balkanskog prostora od Osmanlijskog carstva.
Film “Trnje i lovorike Olge Ilić” je jedinstven dokumentarni film u srpskoj kinematografiji, s obzirom na to da se bavi životom i delom nekog pozorišnog umetnika pre Drugog svetskog rata.
Snimljen je u produkciji Forum Artistikuma iz Niša, povodom obeležavanja 140 godina od rođenja Olge Ilić i 125 godina od početka njenog umetničkog rada.
Autorka naglašava da vreme i mesto premijere  filma nisu slučajno odabrani, već je njena želja bila da se to desi baš na festivalu glumačkih ostvarenja i u hotelu koji se nalazi samo pedest metara od nekadašnjeg hotela “Evropa” gde je Olga prvi put izašla na scenu davne 1894. godine.
Film je pomogao Grad Niš i prijatelji, modne kuće KATRIN i PS FEŠN, a velika zahvalnost duguje se Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, Pozorišnom muzeju Vojvodine, Narodnom pozorištu Niš, Pozorištu lutaka u Nišu i drugima.
Scenario i režija: Jelena Stojanović
Kamera i montaža: Velimir Stojanović
Muzika: Marijan Cvetanović
Ton majstor: Vlada Milijić
Produkcija UG FORUM ARTISTIKUM
Trajanje: 51 minut
Godina proizvodnje 2019.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com